Més de 675.000 conductors de Balears podran beneficiar-se fins a juny de la bonificació al consum de combustible aprovada pel Govern d'Espanya

01/04/2022

Més de 675.000 conductors de Balears podran beneficiar-se fins a juny de la bonificació al consum de combustible aprovada pel Govern d'Espanya

El límit a la pujada dels lloguers, una altra de les mesures principals de l'Executiu de l'Estat per fer front a aquesta crisi, repercutirà en un 28% de les llars del l'arxipèlag durant els pròxims tres mesos


Més de 675.000 conductors de les Illes Balears podran beneficiar-se de la bonificació extraordinària i temporal en el preu de venda dels carburants que contempla el Reial Decret-llei aprovat dimarts passat pel Consell de Ministres i que permetrà una rebaixa de almenys 0,20 euros per litre o kilogram de producte.

Aquest descompte serà aplicable entre l'1 d'abril i el 30 de juny d'enguany a la gasolina, el gasoli A i B, el gasoli per a ús marítim, els gasos liquats per a la propulsió de vehicles, el gas natural comprimit, el gas natural liquat, el bioetanol, el biodièsel i les mescles de gasolina amb bioetanol o de gasoli amb biodièsel, així com l'additiu AdBlue, i suposarà un impacte pressupostari de 1.423 milions d'euros per al conjunt del país. Les estacions de servei podran sol·licitar a partir d'avui, divendres, la bestreta per al descompte aplicable als usuaris, mitjançant el formulari online que posa a la seva disposició l'Agència Tributària en la seva web (https://sede.agenciatributaria.gob.es), i la pròxima setmana es començaran a reintegrar els doblers. L'import de la bestreta no podrà superar els dos milions d'euros ni ser inferior als 1.000 euros.

A Balears el consum de gasolina el passat mes de gener va ser un 18% més alt que la mitjana registrada el mateix període de l'any anterior. En conjunt, a l'arxipèlag es van consumir al voltant d'unes 50.000 tones dels distints combustibles per a automoció.

D'altra banda, més de 4.300 empreses de transportistes (inclosos els professionals autònoms) tindran accés a Balears a les ajudes directes al sector, a les quals es destinen un total de 450 milions d'euros. El Govern d'Espanya, dins del Pla Nacional de Resposta a les conseqüències de la guerra a Ucraïna, també ha aprovat un paquet de mesures per valor de 430 milions d'euros en ajudes específiques al sector agrari i pesquer, entre d'elles l'exempció de les taxes portuàries de la pesca fresca o l'ajornament de les quotes de la Seguretat Social.

Aquestes mesures se sumen a d'altres relacionades amb el consum energètic, com la pròrroga de la suspensió de l'Impost sobre el Valor de la Producció d'Energia o el manteniment de l'IVA de la llum en el tipus reduït del 10% i de l'Impost Especial sobre l'Electricitat en el 0,5% per abaratir el cost del rebut de la llum a particulars i empreses. El mateix paquet d'iniciatives recull l'impuls a les fonts renovables. Alhora, el Govern d'Espanya concretarà amb la Comissió Europea l’aplicació de la seva proposta per establir un preu de referència del gas utilitzat en la producció elèctrica.

Mesures socials

Aquest pla de xoc també inclou una sèrie de mesures per esmortir l'impacte social de la guerra a Ucraïna sobre l'economia espanyola. Per una banda, es tracta de pal·liar l'efecte de la inflació sobre les llars, amb un reforç de l'Ingrés Mínim Vital (IMV), pel qual els 12.493 beneficiaris actuals a les Illes, dels quals prop de 5.500 són menors d'edat, augmentaran un 15% la seva retribució durant els pròxims tres mesos. El Govern espanyol estudia estendre a aquest col·lectiu el Bo Social Elèctric, que en aquest moment perceben unes 16.200 famílies a l'arxipèlag, i al qual destinarà una partida addicional de 75 milions d'euros per fer front a aquesta crisi.

D'altra banda, al voltant de 128.200 llars de Balears es veuran beneficiades per la limitació de la pujada dels lloguers a un màxim del 2% en les revisions que es produeixin en el pròxim trimestre. L'arxipèlag és la comunitat espanyola amb una proporció més elevada d'habitatges llogats sobre el total, un 28%. Aquesta mesura, aprovada dimarts en Consell de Ministres, evitarà l'aplicació de l'IPC a l'actualització de les rendes per lloguer, en limitar-se la pujada a la que es derivi de la variació de l'Índex de Garantia de Competitivitat (IGC), amb l'objectiu que l'evolució experimentada pels preus en el context de les conseqüències econòmiques i socials de la guerra d'Ucraïna no es traslladi al cost del lloguer de l'habitatge. Així, per a un contracte de 600 euros mensuals, l'aplicació de la nova mesura podria suposar un estalvi de més de 33 euros al mes.

La Delegada del Govern d'Espanya a les Illes Balears, Aina Calvo, destaca que aquest programa d'ajudes estatals "permet reforçar la nostra estructura econòmica i, allò que és més important, protegir la població més vulnerable davant de la convulsió que sense dubte suposa la guerra a Ucraïna per al conjunt dels països d'Europa". En el cas concret de l'arxipèlag, Calvo subratlla la rellevància especial d'aquestes mesures en un territori marcat per la insularitat i el seu impacte en els costos empresarials i en la despesa de les famílies. En aquest sentit, destaca aspectes com la prohibició d'acomiadaments a les empreses que rebin ajudes directes o a les que hi hagi treballadors en ERTO amb suport públic o l'agilització d'inversions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). "És imprescindible que tots estem en les millors condicions per respondre a aquest nou desafiament", assegura la Delegada.