Anton Costas: "Si queremos renovar el contrato constitucional hay que fomentar la prosperidad inclusiva"

Anton Costas: "Si queremos renovar el contrato constitucional hay que fomentar la prosperidad inclusiva"

11/12/2020

L’economista i catedràtic de política econòmica de la Universitat de Barcelona,
Anton Costas, ha destacat avui, en una conferencia telemàtica amb motiu del 42è aniversari de la Constitució organitzada per la Delegació del Govern a Catalunya i la Subdelegació a Girona, que “la Constitució seguirà sent qüestionada mentre no recuperem la prosperitat inclusiva que va fer possible la seva aprovació i que si volem renovar el contracte constitucional cal fomentar la prosperitat inclusiva”.

La Delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha obert l’acte posant de relleu que “la Constitució va tenir voluntat d’acord per construir un país diferent a la dictadura de la què sortia. I aquest acord va implicar renuncies i deixar de banda recels. S’hi van implementar valors de consens que han permès, per exemple, una llei de sanitat, en la què tant hi va tenir a veure l’enyorat Ernest Lluch. És una Constitució de tots i de totes i ens correspon preservar-la sabent que ningú no se’n pot apropiar. I justament perquè es de tots, l’hem de mantenir com un èxit col•lectiu”.

Costas ha destacat la necessitat de “recuperar el clima de concòrdia i diàleg que va presidir la Constitució de 1978. Però com?”, s’ha preguntat: “La proposta més habitual és la de la reforma del text constitucional però no hi ha acord sobre quins aspectes s’haurien de reformar i en quin sentit. A més, donat que la Constitució ha protegit la seva pròpia reforma tampoc no hi ha una majoria parlamentària necessària per a la seva reforma” Costas ha advertit que “la reforma en sí mateixa no és la solució a aquest qüestionament. La Constitució seguirà sent qüestionada mentre no recuperem la prosperitat inclusiva que va fer possible la seva aprovació”

Costas ha aprofundit en aquesta idea de contracte i de renovació obrint un paràgraf per identificar el contracte social que hi va haver darrera de las Constitució del 1978, veure com aquest contacte es va debilitar a partir dels anys 80 i concloure de quina manera es pot renovar en la post-pandèmia. Del contracte social i polític subjacent a la Constitució de 1978 se n’extreu que l’Estat a través d’ajudes, empreses publiques i els pols de desenvolupament va ser un instrument molt poderós per a la prosperitat i per al reequilibri econòmic territorial, per a la construcció de vides de classe mitjana i per als
acords i consensos socials i polítics; i que els Pactes de la Moncloa van garantir un sistema a partir del qual es van anar introduint conceptes com la igualtat d’oportunitats, el sistema educatiu, la sanitat pública o el sistema públic de pensions.

“Si volem renovar el contracte constitucional cal fomentar la prosperitat inclusiva” ha indicat Costas, que ha volgut destacar que després de l’èxit de l’aprovació dels pressupostos, aquest és el nou repte del president Pedro Sánchez. “Ha demostrat olfacte, coratge i cintura per ampliar el perímetre de recolzaments i té instruments com el fons europeu; els mecanismes constitucionals de cooperació y coordinació que fins avui no s’havien utilitzat com son les Conferencies de Presidents i les Sectorials; la reforma del finançament autonòmic; i el retorn de l’Estat al territori. Si recuperem la prosperitat inclusiva seran més fàcils els consensos polítics amos la prosperitat inclusiva, seran més fàcils els consensos polítics per reformar la constitució en aquells aspectes que ho requereixin”.