El MITMA ordena les bonificacions pel trànsit de vehicles per l’AP-7 entre Fornells i la frontera amb França

El MITMA ordena les bonificacions pel trànsit de vehicles per l’AP-7 entre Fornells i la frontera amb França

22/10/2020

  • El Ministeri determina una reducció del 43,45% del peatge als vehicles entre Fornells i la Jonquera Sud; i del 35% per als camions pesats que circulin pel tram Fornells-frontera francesa
  • L’Administració General de l’Estat indemnitzarà la concessionària de l’AP-7 en compensació amb 1.027.106,24 euros.

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana estableix a partir d’un Decret Llei publicat avui al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la prohibició total del tràfic pel tram comprès entre Fornells de la Selva i la frontera amb França de la carretera N-II de vehicles pesants amb un total de quatre eixos destinats al transport de mercaderies, corresponents a la categoria tarifària dels vehicles Pesants 2, i de manera complementària ordena les mesures de reducció del peatge a l’autopista AP-7 que facilitin el  desplaçament aquesta via dels vehicles pesants.

D’acord amb el Real Decret, la concessionària Acesa aplicarà en el tram Fornells-frontera francesa de l’AP-7 les següents reduccions de l’import del peatge per a tots els vehicles pesants destinats al transport de mercaderies que transitin per l’AP-7:

1. Reducció del 43,45% del peatge als vehicles que facin recorreguts interns en el tram de l’AP-7 comprès entre els enllaços de entre Fornells i la Jonquera Sud, ambdós inclosos, i que disposin de peatge dinàmic o telepeatge (VIA-T)

2. Reducció del 35% del peatge a la resta de vehicles de la categoria «Pesants 2» que circulin pel tram Fornells-frontera francesa.

La implantació d’aquestes mesures serà compatible amb el manteniment de l’exempció  de peatge establerta en el Real Decret 101/2000, de 21 de gener, i les modificacions  posteriors establertes en el Real Decret 457/2006, de 7 d’abril, per a tot tipus de vehicles en el tram de l’autopista AP-7 entre Fornells i Vilademuls.

L’import de la compensació que correspon abonar per part de l’Administració General de l’Estat a la concessionària de l’AP-7 -que inclou l’actualització per l’estimació de   l’increment del tràfic a l’autopista, així com l’estimació corresponent a l’increment de tarifes fins al final de la concessió prevista pel 31 d’agost de 2021- és de 1.027.106,24 euros.

El 28 de maig de 2013, el Ministeri de Foment, la Generalitat de Catalunya y Acesa, van formalitzar el «Conveni per a l’aplicació temporal de mesures de bonificació per a determinats vehicles pesants a l’autopista AP-7 en el tram Maçanet de la Selva—frontera francesa» aprovat pel Real Decret 367/2013, de 17 de maig amb l’objecte de resoldre els problemes de seguretat vial al tram de la N-II de les comarques gironines, induint el trànsit de camions pesants cap a l’autopista amb el propòsit de millorar les condicions de seguretat de la N-II.

La mesura que s’estableix en el Conveni ja extingit ha constatat una notable efectivitat quant a la reducció de la sinistralitat vial. Per aquest motiu, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha decidit continuar implementant mesures de bonificació de peatges a en els tram de l’AP-7 citats, ja que recentment es va inaugurar el desdoblament de la N-II entre Maçanet de la Selva i Sils.