El Govern espanyol ha duplicat el volum de recursos destinats a la dinamització de l’economia de Balears, amb més de 3.500 M€ invertits el darrer any

13/01/2023

El Govern espanyol ha duplicat el volum de recursos destinats a la dinamització de l’economia de Balears, amb més de 3.500 M€ invertits el darrer any

Balears ha vist materialitzats compromisos prioritaris com els del Passeig Marítim, l’ampliació de la depuradora i el tramvia, a Palma; el Parador d’Eivissa i la nova oficina judicial a Formentera, i l’impuls a la construcció d’habitatge social i assequible a Mallorca, Menorca i Eivissa


El Govern d’Espanya ha destinat durant el darrer any a la dinamització i l’impuls econòmic de Balears més de 3.500 milions d’euros, que representen més del doble d’allò que es va invertir el 2021, segons l’informe de rendició de comptes “Cumpliendo”. Sis de cada 10 euros de aquest total corresponen a entregues a compte del sistema de finançament, la qual cosa significa que l’Estat transfereix aquests doblers per a la seva gestió directa des de les illes, mentre que altres 1.200 milions d’euros han servit per millorar la liquiditat de la Comunitat Autònoma i les entitats locals. Per una altra banda, les inversions estatals principals en aquest apartat es corresponen amb el desplegament del programa Kit Digital, amb més de 1.500 pimes beneficiàries fins a l’actualitat; a les estratègies de modernització del comerç, que sumen 4,5 M€ de pressupost, i als plans de sostenibilitat i resiliència turística, per un valor conjunt de 85 M€, entre d’altres.

El 2022 s’han materialitzat compromisos prioritaris com la remodelació del Passeig Marítim de Palma, dotat amb més de 43 M€, les obres de la qual s’han iniciat fa poc. L’ampliació de la depuradora, amb 142,6 M€, i el futur tramvia, amb un pressupost inicial de 20 M€, són altres dues grans infraestructures impulsades a la capital balear a les quals s’afegeixen els 2,5 M€ addicionals per finalitzar el Parador d’Eivissa. Destaquen altres iniciatives crucials a les diferents illes, com l’obertura de l’Oficina de Justícia de Formentera, el projecte de renovació energètica de l’edifici dels jutjats de Maó, i la firma del compromís de compravenda de tres parcel·les a Son Pardo (Palma) per a la nova seu judicial.

En el darrer any també s’ha donat un impuls significatiu a la construcció de pisos destinats al lloguer assequible, amb 12,3 M€ de pressupost per a més de 800 habitatges en els terrenys de l’antic quarter de Son Busquets, i la firma d’un conveni amb el SEPES que permetrà edificar 464 unitats a Ca n’Escandell (Eivissa) i al voltant de 40 a Maó. L’estratègia sobre habitatge és un dels eixos de l’acció social de l’Estat a Balears, que el 2022 ha sumat uns 102 M€. Destaquen els 46 M€ del Pla de Xoc en Dependència o els 22 M€ per a polítiques de cures.

Aquesta dinàmica inversora s’ha vist afavorida per l’assignació a Balears de 1.220 M€ dels fons europeus, i ha vingut acompanyada del suport decidit a la innovació i la digitalització de les Administracions Públiques, a què s’han dedicat 6,6 milions el darrer any, per enfortir la seva funció al servei de la ciutadania.

Les polítiques educatives han constituït un altre dels pilars de la inversió estatal durant el 2022, amb prop de 78 M€ per a programes de reforç, acompanyament a l’alumnat vulnerable, competències digitals i finançament de llibres de text, així com la creació de 806 places públiques i gratuïtes en el primer cicle d’Educació Infantil, amb més de 12 M€ de pressupost. És especialment significativa l’aposta per modernitzar l’FP, amb una partida de gairebé 19 M€, així com el 26 M€ que corresponen a Formació Professional per a l’Ocupació.

A l’àmbit de la Sanitat Pública, destaca el desenvolupament del Pla Inveat, dotat amb 13,4 M€, i la creació de l’Espai Nacional de Dades de Salut, amb 1 M€, així com el desplegament d’un pressupost de més de 6 M€ per als plans d’Atenció Primària i Comunitària, Salut Bucodental i Salut Mental. Un altre objectiu clau, el de la transició energètica, ja s’ha vist beneficiat amb un pla d’inversions per valor de 197 M€ en aquest període.

Compromisos que són una realitat

La delegada del Govern de l’Estat a les Illes, Aina Calvo, ha destacat que “el Govern d’Espanya ha sabut transformar en realitat els compromisos adquirits amb les Illes Balears a través de l’escolta activa, el diàleg i el treball conjunt amb totes les administracions”, com ho demostra la consecució de diverses reivindicacions històriques, com la part fiscal del Règim Especial (REIB) o el traspàs de la competència sobre Costes, que han esdevingut una realitat aquesta legislatura.

La delegada s’ha referit també a la gratuïtat del tren a Mallorca i a la subvenció de 6,5 M€ que “amb caràcter específic i excepcional” ha bonificat el transport públic terrestre a Menorca, Eivissa i Formentera el 2022. Es tracta d’una de les mesures de resposta a la crisi provocada per la guerra d’Ucraïna junt amb d’altres, com l’ajuda de 200 euros per a les famílies amb menys ingressos, de la qual s’han beneficiat prop de 6.000 persones a l’arxipèlag i que ha suposat 1,2 M€ d’inversió pública estatal.