Salom: “La lluita contra la violència de gènere també està a l'aula dels nostres fills i a cada casa, en cada família”

Salom, amb els premiats i els seus equips de treball

23/11/2016

La delegada del Govern lliura 4 ‘Meninas’ a institucions o organitzacions que treballen al llarg de l'any per l'eradicació de la violència contra la dona / Salom ha recordat que la Proposició No de Llei recolzada de forma unànime al Congrés “és un primer pas per aconseguir un Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere”


La delegada del Govern en Illes Balears, Maria Salom, ha lliurat avui en el seu primer acte oficial des de la seva presa possessió els premis denominats ‘Meninas’ que, amb motiu del Dia Internacional per l'Eradicació de la Violència sobre les Dones, organitza la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere. Aquestes distincions reconeixen a organitzacions i persones que treballen o col·laboren en l'eradicació de la violència de gènere, “una de les pitjors xacres que vaig poder sofrir una societat avançada com la nostra”, ha assenyalat Salom.

La delegada ha recordat que es tracta d'un problema “en la lluita del qual ha d'implicar-se tota la societat sent, la Proposició No de Llei recolzada de forma unànime al Congrés un primer pas per aconseguir un Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere. Hem de treballar tots junts”. No obstant això, ha afegit que “amb l'actuació de les administracions no és suficient. Encara que a aquestes calgui exigir-los treball i solucions, l'eradicació d'aquest gran problema també està a l'educació, a les aules dels nostres fills i, de forma individual, cadascun a la seva pròpia casa amb la seva pròpia família”.

Salom ha tingut un record per a “les dones que han perdut la vida a les mans de les seves parelles, sis en total en el que portem d'any en Belessis, la pitjor xifra des que tenim aquestes terribles estadístiques sobre aquest tema”.

Aquest 2016 són ja 39 víctimes en el conjunt d'Espanya, una xifra inferior a la de l'any passat “però igualment inassumible. El Govern al que represento està amb les víctimes, amb totes les afectades per aquest tipus de violència monstruosa al nostre país… i bona mostra d'això és la seva plena disposició a treballar conjuntament amb la resta de forces parlamentàries per aconseguir aquest Pacte d'Estat al que em referia, que ha de ser un primer pas cap a la solució definitiva”.


Conscienciar a la societat

En la seva intervenció ha afegit que “encara que la societat espanyola està cada vegada més conscienciada, hem d'insistir en aquesta conscienciació entre tots, administracions públiques, empreses privades, mitjans de comunicació, etc. alçant la veu a favor de les dones que sofreixen el maltractament”.

Entre les mesures engegades pel Govern, la delegada ha destacat l'aplicació Lliures, que permet detectar els primers senyals del maltractament des del mòbil, la introducció de la justícia gratuïta per a les víctimes amb independència dels seus recursos econòmics o l'engegada d'un servei d'assessorament integral. “A més, no cal oblidar-se mai del 016, el número de telèfon gratuït i confidencial que tots, afectades i el seu entorn més proper, hem de tenir sempre present”.

Finalment, la delegada ha assegurat que para totes aquestes mesures s'engeguin sempre és fonamental “denunciar. És el nostre deure, des de les institucions públiques i des de totes les organitzacions implicades, transmetre a totes les dones que hi ha sortida a aquesta forma tan ruin de violència. I el primer i imprescindible pas per aconseguir-ho és la DENÚNCIA”.

Les quatre institucions distingides avui amb la ‘Menina’ per la seva labor en la lluita per eradicar la violència de gènere són:

  1. L'Oficina d'Igualtat d'Oportunitats entre dones i homes de la Universitat de les Illes Balears.
     
  2. Servei d'Atenció Psicològica a Dones depenent de l'Institut Balear de la Dóna. 
     
  3. Unitat Contra les Xarxes d'Immigració i Falsedats (UCRIF) del Cos Nacional de Policia.
     
  4. Àrea de Delictes Contra les Persones de la Guàrdia Civil.