La delegada del Govern anuncia l'augment d'un 23% dels reforços policials en Illes Balears durant la campanya d'estiu

Palmer, durant la presentació de l'operatiu

24/06/2015

Teresa Palmer ha presentat l'operatiu especial de seguretat del Pla Turisme Segur 2015 del Ministeri de l'Interior que es perllongarà a les Illes de l'1 de juliol al 30 de setembre / Se sumen el doble d'agents estrangers en patrulles mixtes amb GC i CNP, 9 oficines SATE i l'aplicació mòbil ALERTCOPS


La delegada del Govern, Teresa Palmer, ha presentat aquest matí l'operatiu especial de seguretat per a la temporada estival en Illes Balears que forma part del Pla Turisme Segur 2015 del Ministeri de l'Interior pel qual l'Arxipèlag explicarà des de l'1 de juliol amb un increment del 23% dels reforços policials durant la campanya d'estiu, pel que fa al mateix període de l'any anterior. Aquest augment es produeix sobre les xifres de reforços del 2014, que ja suposaven un 70% d'increment respecte a l'any anterior.

El Pla Turisme Segur contempla una sèrie de mesures preventives que tenen per principal objectiu incrementar la seguretat ciutadana a les zones turístiques, essencialment a través de la incorporació de reforços per a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat en tals zones.

Palmer ha destacat en primer lloc “la sensibilitat que el Govern d'Espanya té amb Balears, conscient que ha estat un motor clau per a la recuperació econòmica estatal. Sensibilitat que queda reflectida tant en el nombre de reforços com en el fet que aquests romandran entre nosaltres fins al 30 de setembre, sent Balears l'única CCAA que els mantindrà durant tres mesos ja que en la resta del país el Pla Turisme Segur finalitza el 31 d'agost”.


El doble de policies estrangers

La unitat que més es reforça és la de Seguretat Ciutadana tant de la Policia Nacional com de la de la Guàrdia Civil (inclou Tràfic, Servei Marítim, brigades mòbils, antidisturbis…), sent els nuclis més conflictius com Calvià, Platja de Palma o Sant Antoni de Portmany els que més reforços acolliran o on aquests tindran especial atenció.

Després de l'èxit obtingut el passat estiu, la delegada del Govern ha anunciat que aquest 2015 “també comptarem amb patrulles mixtes que inclouran a policies d'Alemanya, França i Itàlia al costat dels nostres policies i guàrdies civils. La bona labor desenvolupada l'any passat ha permès que es dobleguin el nombre d'agents estrangers que patrullaran aquest estiu aquí i que, a més, romanguin més temps entre nosaltres”.

En concret, la Policia alemanya estarà present a Calvià, Alcúdia, Pollença, Artà (Cala Rajada) i en gran part del territori de la illa d'Eivissa (excepte el municipi de Vila), juntament amb patrulles de GC. En total 6 agents, de l'1 de juliol al 31 d'agost. També amb la Guàrdia Civil patrullaran 2 gendarmes francesos en el litoral de Calvià, durant dos mesos. Finalment, patrullaran 3 policies italians entre les illes de Formentera i Eivissa. La Policia Nacional comptarà amb 2 agents italians a la capital eivissenca i 1 alemany en la Prefectura de Palma des de mitjan juliol.

En aquest àmbit, Palmer ha informat que el Govern d'Espanya porta realitzant, des del passat hivern i a instàncies d'aquesta pròpia Delegació, “tots els passos necessaris perquè a aquestes patrulles mixtes s'uneixin agents de la policia del Regne Unit. Les negociacions per aconseguir aquest acord s'han dut a terme al més alt nivell per part dels cancellers de tots dos països i, en aquests moments, estem pendents de la confirmació del Govern britànic per saber si finalment podrem comptar amb aquests agents durant el present estiu”.


Oficines SATE, decàleg GC i ALERTCOPS

Al costat de l'objectiu d'augmentar la seguretat, el Pla Turisme Segur té la fi d'atendre més ràpida i eficaçment als turistes víctimes de delictes.

Així, a més dels reforços propis i de les patrulles mixtes, el Pla Turisme Segur 2015 compte també amb les oficines SATE (Servei d'Atenció al Turista Estranger), havent signat ja el Ministeri de l'Interior un total de 9 en Illes Balears. A les 7 de 2014 s'han unit en els últims mesos la de Maó i la de Llucmajor, “sent aquesta Comunitat Autònoma la que més ha apostat per donar aquest servei de proximitat i atenció al turista estranger que és víctima d'algun delicte. L'estiu passat van tenir una gran acceptació”, ha assenyalat Palmer.

També cal destacar aquest estiu el recent Decàleg de recomanacions per a un entorn segur, elaborat per la Benemérita i editat per la Conselleria de Turisme, un manual que reflecteix “l'intens treball coordinat que estem realitzant des de les diferents administracions, en col·laboració amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, per reforçar aquest binomi turisme-seguretat que ens distingeix com a destinació turística”. S'han editat i distribuït 2.000 exemplars, en castellà, en llocs clau perquè arribi als turistes. També s'ha publicat online, traduïts a la web a l'alemany i anglès, i s'han presentat i repartit entre el sector hoteler, “que ho ha acollit de molt bon grau i amb gran interès”.

Així mateix, en els últims dies s'han repartit també en Illes Balears, com en tota Espanya, centenars de cartells i milers de díptics (en espanyol i en anglès) en comissaries i llocs de les FFCCSE, ports, aeroports, estacions i oficines de turisme per explicar el funcionament d'ALERTCOPS, una aplicació mòbil que permet al ciutadà demanar ajuda o denunciar una situació de risc a través del seu Smartphone.

Aquesta aplicació mòbil gratuïta és un instrument que connecta directament al ciutadà i els cossos policials en el cas que aquest ciutadà sigui víctima o testimoni d'un delicte o situació de risc. A través de l'aplicació pot demanar ajuda o informació d'una forma immediata.


Garantir alts nivells de seguretat

Tot aquest pla va encaminat a seguir garantint els alts nivells de Seguretat “que de forma incontestable gaudim i que influeix clarament en la competitivitat del nostre país, de la nostra comunitat, com a destinació turística”, assegura la delegada del Govern. “Per a aquesta Delegació, per a aquest Govern és una prioritat i, encara que estem satisfets amb els nivells obtinguts en temporades anteriors, no baixem la guàrdia per seguir millorant la seguretat que oferim als nostres turistes”, ha conclòs.