El Govern destina més de 29,4 milions d'euros a Catalunya per al desenvolupament del Pla d'Acció d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023

El Govern destina més de 29,4 milions d'euros a Catalunya per al desenvolupament del Pla d'Acció d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023<br/>

20/09/2022

  • El Consell de Ministres aprova més de 172 milions d'euros en total per a la seva distribució entre 15 comunitats autònomes i el INGESA.
  • El finançament té com a objecte augmentar la capacitat de resolució de l'Atenció Primària, fomentar la qualitat assistencial i la pràctica basada en l'evidència científica; i reforçar l'orientació comunitària, la promoció de la salut i prevenció en Atenció Primària de Salut.
  • El Pla d'Acció d'Atenció Primària i Comunitària és l'element principal de la reforma ‘Enfortiment de l'Atenció Primària i Comunitària' inclosa en el Component 18 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i la seva finalitat és desenvolupar i executar el Marc Estratègic per a l'Atenció Primària i Comunitària, aprovat i publicat en 2019.

Madrid, 20 de setembre de 2022.- El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, a proposta del Ministeri de Sanitat, la distribució de 29.429.251,56 euros a Catalunya, per al desenvolupament del Pla d'Acció d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023.

En total, el Govern destina 172.425.000 euros entre 15 comunitats autònomes i l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA), dels quals Catalunya rebrà 14.559.052,27  euros dins del Capítol IV del pressupost de despeses del Ministeri de Sanitat, per al Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària, en l'exercici pressupostari 2022, més 14.870.199,29  euros del Capítol VII.

El finançament té com a objecte augmentar la capacitat de resolució de l'Atenció Primària, mitjançant la identificació dels procediments diagnòstics que han de ser realitzats i l'adquisició d'equipament i formació necessària; i optimitzar els processos administratius que es realitzen en Atenció Primària per aconseguir la necessària agilitat operativa en el seu desenvolupament.

Així mateix, aquesta quantia té com a finalitat fomentar la qualitat assistencial i la pràctica basada en l'evidència científica amb, per exemple, l'increment de la interoperabilitat de les històries de salut digitals autonòmiques entre Atenció Primària i Atenció Hospitalària; la Implementació íntegra de les recomanacions recollides en les Estratègies de Salut del SNS referides a Atenció Primària; i la de les recomanacions de "no fer" en Atenció Primària pertanyents al projecto "Compromís per la qualitat de les societats científiques a Espanya" segons l'actual metodologia establerta entri Guia Salut i el Ministeri de Sanitat.

Finalment, aquests fons també tindran per finalitat reforçar l'orientació comunitària, la promoció de la salut i prevenció en Atenció Primària de Salut, mitjançant el desenvolupament d'una Estratègia de Salut Comunitària a nivell de les Comunitats i Ciutats autònomes i l'enllaç a eines de recomanació d'actius per a la salut i recursos comunitaris en la Història de Salut Digital.

Tots aquests objectius es corresponen amb les accions recollides en l'Objectiu 3 (Capacitat de Resolució), 8 (Qualitat Assistencial) i part del 9 (Orientació a la comunitat), del Pla d'Acció d'Atenció Primària i Comunitària 2022-2023, aprovat pel Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut el 15 de desembre de 2021.

Aquest Pla d'Acció és, així mateix, l'element principal de la reforma ‘Enfortiment de l'Atenció Primària i Comunitària' inclosa en el Component 18 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i la finalitat de la qual és desenvolupar i executar el Marc Estratègic per a l'Atenció Primària i Comunitària, aprovat i publicat en 2019.

Els fons es distribuiran a totes les comunitats autònomes (excepte el País Basc i la Comunitat Foral de Navarra) i a les ciutats de Ceuta i Melilla (a través del INGESA), conforme als criteris aprovats pel Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (*CISNS) en la seva reunió del passat 20 de juliol de 2022. Amb posterioritat a les presents autoritzacions, en el si del CISNS, s'aprovarà la distribució resultant.