Interceptats 63 migrantes llegados en 4 embarcaciones en Eivissa este fin de semana

02/09/2019

  • La Policia Local de Sant Josep de sa Talaia ha detingut 2 homes més aquesta matinada, que se sumen als 61 interceptats al llarg del dissabte i el diumenge.
  • 6 dels migrants varen assegurar ser menors d’edat. Una vegada practicades les proves radiològiques, només ho han estat 3.
  • 20 dels migrants han passat a disposició judicial avui dilluns i previsiblement demà seran traslladats a Madrid, on ja tenen plaça en un centre d’internamient d’estrangers.

Palma, 2 de setembre de 2019. El còmput final del número dels migrants interceptats al llarg del cap de setmana a Eivissa ascendeix a 63. Durant la matinada del diumenge al dilluns s’han detingut altres dues persones que se sumen a les 61 interceptades al llarg del cap de setmana. Són tots homes procedents d’Algèlia. De moment, han passat a disposició judicial 20 persones, que tenen plaça en un centre d’internament d’estrangers de la península. S’espera que demà siguin traslladats a Madrid. Els 63 migrants varen arribar distribuïts de la següent manera:

  • A les 8 del dematí del dissabte, un pescador va veure com arribava una embarcació al litoral de Sol d’en Serra, a Santa Eulària des Riu. Ho va gravar en vídeo i va avisar les autoritats. S’han detengut 13 dels ocupants d’aquesta embarcació.
  • A les 13 hores del dissabte, un ciutadà va avisar la policia local de Sant Josep de sa Talaia que havien arribat dues embarcacions a la zona des Cubells. S’han detingut 33 persones, les dues darreres al llarg de la matinada.
  • A les 8 del dematí del diumenge, el dispositiu d’alerta de la Guàrdia Civil va interceptar la quarta embarcació a la zona de Cala Olivera, en el municipi de Santa Eulàlia des Riu. S’han detingut a tots els ocupants, un total de 18.

Amb l’arribada de la primera embarcació el dissabte, es va posar en marxa un dispositiu de la Guàrdia Civil per interceptar els ocupants, que va tenir el suport puntual de l’helicòpter de l’Institut Armat. En aquest dispositiu de recerca es va comptar amb la col·laboració de les Policies Locals de Sant Josep de sa Talaia i Santa Eulària des Riu. Es varen establir controls en el Porto d’Eivissa per detectar possibles migrants que intentaren sortir de l’illa, sense que finalment s’identifiqués a ningú.

6 dels migrants detinguts varen afirmar ser menors d’edat. Una vegada practicades les proves radiològiques, només ho han estat 3. Ja són a un centre per a menors que depèn del Consell Insular d’Eivissa.

La pràctica totalitat dels ocupants arribats en embarcacions aquest cap de setmana han estat detinguts. Un fet que reforça la tesi que les Illes són una via d’entrada equivocada pels migrants. La gran majoria són detenguts tot d’una que arriben a les costes de les Balears. D’altra banda, la destinació final de molts d’ells és Bèlgica o França, on solen disposar d’una xarxa social de suport (amics i familiars). Per poder arribar a aquestes destinacions des de les nostres illes, han de fer un major esforç econòmic i, a més, han de passar controls a ports i aeroports, on és més fàcil que siguin identificats i detinguts.

En total, el 2019, de moment han arribat 13 embarcacions a les Balears i s’han detingut un total de 157 ocupants, encara que aquesta xifra està pendent de les estadístiques oficials de l’Oficina d’Estrangeria. 6 d’elles varen arribar a Eivissa, 4 a Formentera, 1 a Mallorca, 1 a Menorca i 1 a Cabrera. En tot el 2018, varen arribar a Balears un total de 17 embarcacions i es detingueren 199 persones, de les quals 27 eren menors.