Les policies locals de 12 municipis s'incorporaran al sistema de protecció de dones víctimes de violència de gènere

Les policies locals de 12 municipis s'incorporaran al sistema de protecció de dones víctimes de violència de gènere

04/03/2019

  • Rosario Sánchez Grau ha fet balanç de les actuacions al capdavant de la Delegació del Govern durant els últims mesos i de la gestió del Govern d'Espanya en relació a les Illes Balears

 

La Delegació del Govern a les Illes Balears ha impulsat la signatura de convenis amb els ajuntaments de les illes perquè els seus cossos de policies locals s'integrin en el Sistema de Seguiment Integral en els casos de Violència de Gènere (VioGén). Fruit d'aquest impuls un total de 12 municipis s'incorporaran així a aquest sistema, sumant-se als de Palma i Calvià, on les seves policies locals ja  participaven en les mesures de protecció a les dones i menors víctimes de violència de gènere que resideixen en els seus municipis.

La delegada Rosario Sánchez Grau, durant la roda de premsa que ha ofert avui, després de la convocatòria d'eleccions a les Corts Generals, per fer balanç de la gestió durant els últims mesos, ha explicat que ja s'han signat els corresponents convenis amb els ajuntaments d'Esporles i Santa Eulària, que en els pròxims dies es farà el mateix amb els de Capdepera, Felanitx, Pollença, Inca i Sóller, i que s'estan ultimant els detalls amb els de Valldemossa, Porreres, Algaida, Alcúdia i Sant Josep.

El sistema Viogén és l'instrument de la Secretaria d'Estat de Seguretat que permet aplicar els protocols de protecció entre totes les parts implicades: administracions, Justícia, Guàrdia Civil i Policia Nacional, entre d'altres. S'incorpora tota la informació possible sobre cada cas, s'estableix un nivell de risc, s'apliquen les mesures corresponents i es fa un seguiment. Rosario Sánchez Grau ha destacat que "gràcies al desenvolupament del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere impulsat pel Govern d'Espanya hi ha més fons destinats per als ajuntaments, que ara els poden dedicar a destinar agents de la seva policia local al sistema VioGén i a la seva formació per a això, que també estam desenvolupant".

La delegada del Govern ha explicat aquesta mesura entre el conjunt de les polítiques de gènere que ha impulsat des de la seva presa de possessió. Entre d'altres, en vuit mesos el nombre d'efectius de la Delegació del Govern dedicats a la lluita contra la violència de gènere ha passat de dos a quatre. S'ha cobert la plaça vacant en la direcció insular d'Eivissa i Formentera dedicada a la lluita contra la Violència de Gènere, on fins ara no hi havia ningú, i a més, s'ha incorporat a la Delegació del Govern Antonia Alanzol (sergent de la Guàrdia Civil al EMUME -Equip de Dona i Menor-). El seu treball és precisament d'assessorament per a la revisió i el compliment dels protocols del sistema Viogén, la formació dels Cossos i Forces de Seguretat, i la col·laboració per a això amb altres administracions i entitats.

"Una Administració útil al servei de la ciutadania"

En el seu repàs a aquests vuit mesos al capdavant de la Delegació del Govern, "un termini breu però en el que s'han aconseguit avenços i canvis importants", Rosario Sánchez Grau també ha recordat que les seves primeres mesures van ser la retirada dels recursos que es havien interposat contra les subvencions a la normalització lingüística dels ajuntaments de Pollença i Capdepera, així com la retirada dels recursos interposats contra el cobrament de la carrera professional per part de més de 6.000 empleats públics de diferents administracions d'aquestes illes.

"La meva prioritat ha estat dirigir una Administració útil al servei de la ciutadania", ha explicat la delegada, i per això "el primer que havíem de fer era deixar de posar pals a les rodes i retirar obstacles a la resta d'administracions". "Eren qüestions de pura voluntat política, com es va demostrar, i no només per garantir el compliment de la Llei de Normalització Lingüística i de la recuperació dels drets dels treballadors públics", ha afegit, "sinó per respectar l'exercici de les competències per part de les altres administracions".

Sobre les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a Balears, Rosario Sánchez Grau ha recordat que en aquests mesos s'ha produït el relleu dels comandaments tant de la Guàrdia Civil com de la Policia Nacional. "S'ha fet amb naturalitat i sense cap problema gràcies a professionalitat i lleialtat tant dels anteriors com dels nous responsables, i que compten amb excel·lents equips que els ajuden", ha destacat, recordant també la seva reacció davant les tràgiques inundacions a la comarca de Llevant el passat mes d'octubre.

"Diferència radical per a Balears amb l'actual Govern"

Respecte de la gestió del Govern d'Espanya a les Balears, Rosario Sánchez Grau ha manifestat que "ha estat molt gratificant ocupar el càrrec de delegada d'un Govern que ha prestat especial atenció a les Balears, des del primer moment". "La diferència ha estat radical", ha assegurat, "perquè ara hi ha hagut un Govern que no només ha escoltat a Balears, sinó que a més ha col·laborat intensament perquè comparteix i impulsa les mateixes polítiques socials i progressistes que aquí s'han vingut aplicant amb èxit en els últims quatre anys".

La delegada ha enumerat el conjunt de polítiques i mesures socials aprovades pel Govern i el seu efecte directe sobre la ciutadania de Balears, així com també les qüestions específiques que s'han impulsat i resolt per a les illes. "En aquests vuit mesos hi ha hagut una col·laboració molt intensa i fructífera perquè s'han hagut de desbloquejar o prestar atenció a qüestions molt importants per a Balears que havien estat abandonades o rebutjades durant 7 anys", ha remarcat.

Entre alguns exemples ha explicat l'aplicació efectiva del 75% de descompte en el transport de residents a la Península i de la declaració del Servei Públic de la ruta aèria Maó-Madrid, l'ampliació del Parc Nacional de Cabrera, el calendari per al tancament consensuat de la central elèctrica de carbó d'es Murterar o la signatura de convenis d'inversions que ja s'han començat a materialitzar en ferrocarril i infraestructures hidràuliques.

"I com a principal resultat, per la seva importància, d'aquesta implicació del Govern amb Balears", ha apuntat la delegada, "vuit mesos després les illes disposen d'un Règim Especial aprovat i en vigor, que com s'ha vingut explicant en els últims dies, per primera vegada es converteix en un veritable instrument per a compensar els desavantatges de la insularitat, amb mesures específiques per garantir el transport i el model energètic de les illes, i per garantir que les inversions sempre es situaran almenys a la mitjana estatal".