La Policia Nacional ha desarticulat un grup organitzat conegut com a 'Clan de la Paca' dedicat al tràfic de drogues al barri de Sa Penya d'Eivissa

Part del recuperat

07/07/2016

En el transcurs de la 'OPERACIÓ JIBE' es va procedir a la detenció de tretze persones investigades, cinc dones i vuit homes / Es van intervenir 262 grams d'heroïna, 328 grams de cocaïna, 200 d'haixix, etc. a més de 84,000 euros, un vehicle, joies, telèfons mòbils, i diverses armes


La Policia Nacional de la Comissaria d'Eivissa i de la Prefectura Superior de Policia en Illes Balears han procedit a culminar la denominada 'OPERACIÓ JIBE' amb la desarticulació del conegut com a Clan de la Paca, dedicat al tràfic de drogues al barri de Sa Penya de Vila, que era considerat com el clan familiar predominant en aquest barri en els últims anys.

Aquesta actuació ha estat fruit d'una recerca duta a terme durant vuit mesos per part del Grup de Drogues i Crim Organitzat de la Comissaria de la pitiusa major.

Les dades obtingudes durant la referida recerca van permetre conèixer que aquest clan funcionava com una veritable organització, amb un perfecte repartiment de rols entre els investigats. Així, els mateixos disposaven d'un punt de venda de droga a toxicòmans situat al carrer Vistalegre. A l'interior del mateix sempre es trobaven una o dues persones encarregades de l'adulteració i distribució de la droga als consumidors finals. Entorn d'aquest punt de venda, l'organització comptava amb un ampli dispositiu de seguretat compost per diverses persones que s'encarregaven d'avisar de la possible presència policial a la zona.

En el referit punt de venda, l'organització únicament comptava amb petites quantitats de droga per ser distribuïda de forma immediata, la qual anaven reposant a mesura que es quedaven desabastits. Aquest proveïment es realitzava des dels nombrosos immobles amb els quals explicava el clan al barri de Sa Penya, no tenint sempre emmagatzemada la droga en el mateix lloc ja que anaven alternant els llocs d'ocultació, per dificultar si escau l'acció policial.

Tota aquesta forma d'actuació era dirigida i coordinada per la matriarca del clan, coneguda com Paca, la qual a més s'encarregava d'adquirir les substancies estupefaents amb les quals explicaven els investigats. Per a això, contactava amb la col·laboració d'una altra de les detingudes, la qual residia en un pis de la calli Via Púnica d'Eivissa, habitatge on acudia Paca per proveir-se.

Amb tot això, a la fi del mes de juny es va iniciar la fase d'explotació de la recerca, amb la realització de nou registres domiciliaris, d'ells sis en Sa Penya, dos en Cas Serres i un en la calli Via Púnica. A tal fi es va organitzar un ampli dispositiu de mes de 50 funcionaris policials de la Comissaria d'Eivissa, Unitat de Prevenció i Resposta així com Guies Canins de Palma de Mallorca. Igualment, a causa de les portes reforçades existents als domicilis a registrar, es va comptar amb la col·laboració d'una dotació del Parc de Bombers del Consell eivissenc.


Tretze persones investigades, cinc dones i vuit homes

En el transcurs d'aquest dispositiu es va procedir a la detenció de tretze persones investigades, cinc dones i vuit homes. Fruit dels registres es va procedir a la confiscació de substàncies estupefaents al domicili de Via Púnica i en dues dels domicilis de Sa Penya. Així mateix, en el punt de venda utilitzat per l'organització al carrer Vistalegre, es van trobar productes per a l'adulteració de la droga tals com amoniaco, bicarbonat, lactovacilus i similars.

Als domicilis de la principal investigada, Paca, i d'una de les seves filles es van trobar més de 24.000 euros molt fraccionats, amb una important quantitat de monedes, tot això procedent dels beneficis obtinguts amb la venda de droga. Durant la recerca també es va tenir coneixement que un dels detinguts, nebot de “Paca”, pogués disposar d'una important quantitat de diners procedents del tràfic de drogues que estaria guardat a casa d'un familiar de la seva dona. Per això, es va procedir al registre del mateix estant situat al barri de Cas Serres on es van confiscar 60.000 Euros, molt fraccionats, on destaca la presència de més de 800 bitllets de 50 Euros.

Tota l'operació ha estat tutelada pel Jutjat d'Instrucció número u d'Eivissa i en ella han participat agents de les Brigades de Policia Judicial, Seguretat Ciutadana, Estrangeria i Policia Científica de la Comissaria pitiusa, sent reforçat el dispositiu amb agents procedents de Palma de Mallorca de la Unitat de Prevenció i Resposta (UPR), i Guies Canins, amb cans especialitzats en la detecció de droga i diners.