La Policia Nacional ha desmantellat a Palma de Mallorca un xarxa que oferia contractes falsos per regularitzar estrangers

26/06/2015

S'ha detingut un total de 16 persones per delictes de falsificació documental / El cervell de la trama tènia un societat a Costa d'Ivori d'exportació de cacao i cafè


La Policia Nacional en col·laboració amb l'Oficina Única d'Estrangeria ha procedit al desmantellament i desarticulació d'una xarxa organitzada dedicada a la realització de contractes falsos de treball per rebre prestacions fraudulentes del Ministeri de Treball, consecució de permisos de residència per arrelament o renovació d'aquests permisos.

La recerca arrenca després de detectar-se en la Oficina Única d'Estrangeria que s'havien presentat nombroses sol·licituds de residència en les quals figuraven com a empleats de la llar homes nigerians i com a ocupadors, treballadors d'una empresa operadora de l'Aeroport de Palma, la qual cosa va aixecar les sospites dels funcionaris. A partir d'aquí la Policia Nacional va començar una recerca podent constatar que els ciutadans nigerians no realitzaven cap labor reflectida en els contractes.

L'organitzador de la trama, un ciutadà de Costa d'ivori i treballador d'una empresa que operava en l'Aeroport, sol·licitava a companys de treball el seu DNI i declaració de la renda per així simular una relació laboral i poder regularitzar la situació a Espanya d'un supòsit familiar.

Un requisit per poder obtenir el permís de residència és disposar d'un pre-contracte de treball d'un any de durada o bé per renovar els permisos de residència per a això s'exigeix un període mínim de cotització a la Seguretat Social.


Falsos ocupadors

Mitjançant aquest procediment es van regularitzar mes de 20 ciutadans nigerians, procedint després de l'operació policial a la detenció de 16 persones entre falsos ocupadors i els seus suposats empleats, pels delictes de falsedat documental.

El cervell de la trama utilitzava una gestoria per a la confecció dels contractes de treball i juntament amb els altres membres de l'organització, atès que cobraven aproximadament 3.000 € per contracte, calculant-se que el lucre obtingut per la trama podria ascendir a 50.000 €.

Així mateix, a través de les declaracions dels companys de treball del cervell de la trama es va poder saber que aquest disposava d'una societat a Costa d'Ivori d'exportació de cacao i cafè, sense activitat real alguna, i que tenia la intenció de crear una societat mirall a Espanya, oferint als seus companys de treball participar en ella. Després de recerques preliminars aquesta xarxa empresarial podria haver blanquejat una quantia propera als 50.000 €, procedents d'Hong Kong, a fi de regularitzar els fons indegudament obtinguts.