SEPES anuncia la presentació del pla especial per al desenvolupament de Son Busquets abans de l’estiu

13/03/2024

SEPES anuncia la presentació del pla especial per al desenvolupament de Son Busquets abans de l’estiu

El projecte suposarà la creació d’un nou eco barri de referència en plena capital balear, recuperant unes antigues casernes en desús, on generar una oferta residencial per a 2.500 persones, amb 831 habitatges assequibles i 672 allotjaments dotacionals, pensats principalment per a joves i gent gran de la zona


La directora general de SEPES, Leire Iglesias, ha presentat avui, juntament amb el delegat del Govern a les Illes Balears, Alfonso Rodríguez, l'avanç del pla especial que ha elaborat SEPES, l'entitat pública empresarial de sòl dependent del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana ( MIVAU), per al desenvolupament de l'actuació residencial pública de Son Busquets, un projecte d'habitatge assequible que aspira a convertir-se en referent en qualitat urbanística i sostenibilitat.

Durant la presentació a representants veïnals i de diferents organismes de la ciutadania local, Leire Iglesias ha subratllat que Son Busquets representa un projecte estratègic de gran importància per a les polítiques d’habitatge del Govern d’Espanya, i per això s’ha fet una proposta que dona resposta a la demanda d'habitatge assequible a l'illa, alhora que advoca per desenvolupar un model de ciutat alineat amb l'Agenda Urbana Espanyola i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Aquesta actuació adscrita al Pla d'Habitatge de Lloguer Assequible (PVAA) suposarà posar a disposició de la ciutadania 831 nous habitatges assequibles i 672 allotjaments dotacionals, pensats especialment per a joves i gent gran. Una oferta residencial per a unes 2.500 persones, amb la qual pal·liar les dificultats d'accés a l'habitatge que hi ha a la capital balear.  

El projecte de Son Busquets permetrà aixecar un nou refugi climàtic, situat al bell mig del nucli urbà de Palma, donant una nova vida a uns terrenys de titularitat pública en desús, i que serà referència pels seus nivells de sostenibilitat, barreja d'usos -que millorin l'oferta de serveis per als veïns del barri de Cas Capiscol i limítrofs-, i prioritzant la creació d'espais d'ús públic.

Així, el 60% de la superfície de l'àmbit es destinarà a espais públics, incloent-hi una plaça central lliure de trànsit i 3 hectàrees de zones verdes, amb un gran parc amb vegetació autòctona i escassos requisits hídrics. El pla especial redactat per SEPES inclou més 47.000 m² de superfície terciària, on destaquen els locals a planta baixa, amb els quals s’impulsarà el comerç de proximitat. També es dotarà el barri de 16.000 m² per a equipaments, dividits entre equipament docent i d’altres compatibles amb usos culturals i sociosanitaris, i es recuperarà part del complex arquitectònic de les antigues casernes, com a símbol d’identitat de la zona.

La directora general de SEPES ha confirmat que aquest pla especial es presentarà abans d'estiu, per tramitar-lo per part de l'Ajuntament de Palma.

Per executar-lo urbanísticament, s'ha pressupostat, a través d'un conveni signat entre MIVAU i SEPES, una inversió de 80,5 milions d'euros, dels quals ja se n'han desemborsat més de 59 milions.

“La presentació d'aquesta proposta del pla especial reflecteix el treball continuat que des de SEPES es duu a terme perquè Son Busquets es transformi d'unes casernes que han perdut la seva funció social a un projecte que doni resposta a les demandes de la ciutadania de Palma. És per això que el pla especial recull moltes sensibilitats extretes de la Memòria Social elaborada per l'anterior Consistori, com ara l'existència del 60% d'espai d'ús públic i la creació d'allotjaments dotacionals”, explica Leire Iglesias, directora general de SEPES.

Firma de protocols amb l’Ajuntament de Palma

Dins de la feina de desenvolupament de Son Busquets, la directora general de SEPES ha signat avui un protocol d'intencions amb l'alcalde de Palma, Jaime Martínez, pel qual els dos organismes fixen les bases generals de col·laboració i cooperació encaminades a impulsar l’actuació.

Ambdós entitats es comprometen en el document a unir esforços perquè l'àmbit de Son Busquets sigui una realitat com més aviat millor, a través de la presentació accelerada dels instruments urbanístics per part de l'entitat pública empresarial de sòl i la priorització de la tramitació dels mateixos per part de l’Ajuntament de Palma.

Treball continuat a Son Busquets

Des que SEPES es va convertir en propietària del sòl, l'abril del 2023, l'entitat adscrita a MIVAU ha dut a terme una tasca contínua per agilitzar la posada en marxa del projecte de Son Busquets. Així, ha realitzat treballs per a l’adequació de l’àmbit i els estudis necessaris per a l’aprovació del planejament.

En aquest sentit, l'entitat dependent del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana acaba de finalitzar els treballs de camp de l'estudi geotècnic i ha licitat el contracte de les obres de desbrossament i de neteja i la realització de l'avaluació ambiental estratègica. Aquestes accions se sumen a l'estudi topogràfic, amb aixecament de núvol de punts per mitjà de drons, ja realitzat, i a la posada en marxa de serveis de vigilància electrònica de l'àmbit, un nou pas en el reforçament de la seguretat dels terrenys, després de la finalització de les obres de reparació i cloenda de les portes d'accés.

 

De la mateixa manera, hi ha en marxa un expedient de contractació d'un estudi d'alternatives energètiques per a l'actuació.

SEPES

SEPES Entitat Pública Empresarial de Sòl és un organisme públic adscrit al Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana. Com a instrument públic, treballa en el desenvolupament d'actuacions urbanístiques, tant en la promoció, com en l'adquisició i la preparació del sòl, per a projectes industrials, residencials, terciaris i de serveis.

SEPES té actualment actuacions residencials adscrites al Pla d'Habitatges per al Lloguer Assequible (PVAA) a nou comunitats autònomes, que permetran el desenvolupament de més de 16.000 habitatges públics assequibles i, paral·lelament, treballa en l'anàlisi de noves localitzacions per augmentar aquest nombre. Entre aquestes actuacions adscrites, a més de Son Busquets, a Palma, figuren operacions de regeneració urbana tan importants com Campament, a Madrid, la Caserna d'Enginyers, a València o Buenavista, a Màlaga. A Balears, l'entitat dependent del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana té actuacions residencials a Mallorca, Eivissa i Menorca que permetran la promoció de més de 2.000 habitatges i allotjaments dotacionals.