Més de 900 ramaders de Balears rebran a l'octubre prop de 700.000 euros per l'ajuda extraordinària de la sequera

03/10/2023

Més de 900 ramaders de Balears rebran a l'octubre prop de 700.000 euros per l'ajuda extraordinària de la sequera

A tot Espanya un total de 70.267 ramaders productors de carn de boví, oví i caprí i productors de llet de vaca, ovella i cabra es beneficiaran de 332 milions d'euros del pagament d’aquesta ajuda.


Un total de 935 ramaders de Balears rebran a l'octubre 693.291 euros per l'ajuda extraordinària de la sequera, que concedeix el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per compensar la situació deguda a la sequera i al conflicte bèl·lic a Ucraïna. El llistat definitiu dels 70.267 titulars d'explotacions ramaderes que percebran a tot Espanya la subvenció, per un import global de 332,3 milions d'euros, ja s’ha publicat. Els doblers s’ingressaran en els comptes bancaris dels ramaders durant aquest mes.

La subvenció va ser aprovada pel Govern d’Espanya mitjançant el Reial decret llei 4/2023, d'11 de maig, pel qual s'adopten mesures urgents en matèria agrària i d'aigües en resposta a la sequera i a la guerra a Ucraïna.

Aquesta ajuda extraordinària es concedeix d'ofici als seus beneficiaris, productors de carn de boví (vaques nodrisses), d'oví i de caprí, així com de llet de vaca, ovella i cabra que s’hagin beneficiat d'ajudes associades a la Política Agrícola Comuna (PAC) de la campanya 2022, i que fossin titulars d'explotacions donades d'alta a 30 d'abril de 2023, sempre que l'import a percebre resulti igual o superior als 200 euros.

En la resolució del mes de juliol es va realitzar un ajust lineal dels imports per unitat per a les zones d'afecció alta de sequera que s'indicaven en el Reial decret llei 4/2023, d'11 de maig, de tal forma que es van establir els següents:

-          Vaca de carn (nodrissa): 143,48 euros

-          Ovella i cabra de carn: 15,89 euros

-          Vaca de llet: 52,12 euros

-          Ovella i cabra de llet: 8,66 euros

Les explotacions que comptin amb la major part dels seus animals potencialment subvencionables en la campanya 2022 en les comunitats autònomes establertes com a zones d'afecció mitjana de sequera, rebran el 50% dels imports previstos per a cada espècie i orientació productiva, mentre que les d'afecció moderada percebran el 25%.

Per als productors de llet de vaca s'estableix un màxim de 725 animals subvencionables per beneficiari. Els productors de vaques nodrisses percebran el 100% de l'import unitari per a les 250 primeres vaques, i un 50% per a la resta del cens. Els productors d'ovelles i cabres percebran el 100% dels imports respectius per els primers 2.000 animals, i el 50% per a la resta dels seus animals elegibles.

Finalitzat el termini de presentació d'al·legacions a les resolucions provisionals de 4 i 21 de juliol, s'ha establert un grup de beneficiaris que no han exercit les facultats de rebuig de l'ajuda o no van presentar al·legacions, o si ho van fer no requereix d'un anàlisi detallat d'aquestes. Una vegada verificat que es troben al corrent de les seves obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, se'ls ha concedit l'ajuda.

En el tauler d'anuncis de la seu electrònica del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA), es pot consultar la relació dels titulars d'explotacions ramaderes, el número de caps de bestiar computades i l'import de l'ajuda a percebre.

La resolució publicada avui recull igualment aquells titulars als quals no s’ha realitzat el pagament per haver-se detectat que no estan al corrent de les seves obligacions tributàries o amb la Seguretat Social. En el termini màxim d'un mes des de la publicació de la resolució, es realitzarà una segona comprovació per a verificar si han esmenat aquest aspecte, i aquells que l'hagin fet podran rebre l'ajuda.

En el cas de titulars que hagin presentat al·legacions sobre aspectes relacionats amb la zona d'afecció, titulars de l'explotació o número d'animals, aquestes seran remeses a les comunitats autònomes per el seu anàlisis. Posteriorment es procedirà a la resolució de les mateixes i, si escau, al pagament de l'ajuda corresponent.

En aquest enllaç a la pàgina web del FEGA hi ha disponible més informació sobre aquestes ajudes.