El Govern inverteix a Catalunya 43,6 M€ per a projectes de recerca i innovació en el desplegament de tecnologies 5G avançat i 6G

El Govern inverteix a Catalunya 43,6 M€ per a projectes de recerca i innovació en el desplegament de tecnologies 5G avançat i 6G<br/>

23/11/2021

El Govern inverteix a Catalunya 43,6 M€ per a projectes de recerca i innovació en el desplegament de tecnologies 5G avançat i 6G

  • Les ajudes directes estan destinades a  projectes d'institucions públiques de recerca per potenciar el lideratge d'aquestes en 5G, i que es converteixin en un referent en el desenvolupament tecnològic del 5G avançat i el 6G
  • Els centres catalans seleccionats són el Centre Tecnològic de Telecomunicacions; Fundació Privada i2CAT i la Universitat Politècnica de Catalunya
  • La delegada del Govern, Teresa Cunillera, destaca el compromís del Govern a donar suport a projectes de recerca i innovació, fomentant la col·laboració públic-privada

23 de novembre de 2021.- El Consell de Ministres ha aprovat avui la concessió de 95,2 M€ en ajudes directes a 13 centres, fundacions públiques de recerca i universitats públiques espanyoles. Aquests organismes desenvoluparan 115 projectes de recerca i d'innovació en l'àmbit del 5G avançat i del 6G.

El Catalunya, els centres seleccionats són el Centri Tecnològic de Telecomunicacions; Fundació Privada i2CAT i la Universitat Politècnica de Catalunya, en els quals el Govern invertirà 43,6 milions d'euros.

La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera destaca el compromís del Govern a donar suport a projectes de recerca i innovació, fomentant la col·laboració públic-privada.

Un dels objectius d'aquestes ajudes és incrementar el lideratge dels grups de recerca públics en 5G, i ser referent en el desenvolupament tecnològic del 5G avançat i 6G. Per a això, una part de les ajudes es dedicarà a impulsar la promoció i atracció de talent en el camp dels estudis d'Enginyeria de Telecomunicació, amb particular èmfasi en la igualtat de gènere i l'àmbit internacional.

Els centres seleccionats havien obtingut finançament de la iniciativa d'excel·lència internacional 5G PPP (5G Infrastructure Public Private Partnership) del Programa Marco de recerca europeu, Horitzó 2020, en el qual Espanya va ser el segon país europeu amb major tornada. La quantia de l'ajuda és proporcional al finançament que van obtenir en la citada iniciativa 5G PPP.

Es fomenta la col·laboració públic-privada per afavorir la creació d'un ecosistema de recerca públic en 5G avançat i 6G. Els beneficiaris hauran de contractar el 70% de les seves activitats per actuar com a palanca sobre el sector privat, especialment de les Pime.

La manifestación de interés publicada en junio ha servido para identificar y localizar proyectos de investigación e innovación solventes. En la petición se solicitaba información sobre proyectos que estuvieran alineados con la agenda de la Unión Europea de investigación e innovación en 5G y 6G, en particular con la Joint Undertaking on Smart Networks and Services, que aspira a fomentar la autonomía digital de Europa en el ámbito de los servicios digitales avanzados.

Pla de Recuperació

El Pla de Recuperació Transformació i Resiliència té entre els seus objectius afavorir la consolidació d'Espanya com un dels països líders en el desplegament tecnològic de 5G/6G, impulsant la R+D+I sobre aquesta tecnologia. Preveu un finançament de 230 milions fins a l'any 2023 per a la creació d'un ecosistema de recerca i innovació entorn de/entorn del 5G.

El Programa d'Universalització d'Infraestructures Digitals per a la Cohesió (UNICO) serveix de marc per a diferents programes i actuacions que facilitaran la universalització de l'accés a la banda ampla ultrarr`spida en tot el territori i acceleraran el desplegament de 5G. Aquesta iniciativa s'emmarca al Programa UNICO-5G R+D.

NOTA_DE_PREMSA.pdf