Catalunya rep 33,6 milions d'euros en ajudes per compensar els costos d'emissions indirectes de CO2

Catalunya rep 33,6 milions d'euros en ajudes per compensar els costos d'emissions indirectes de CO2

16/11/2021

Catalunya rep 33,6 milions d'euros en ajudes per compensar els costos d'emissions indirectes de CO2

  • Indústria ha adjudicat de manera definitiva els 179 milions d'euros, la qual cosa suposa el 93% del pressupost destinat a la convocatòria de 2021
  • Per a la ministra Reyes Maroto, aquestes ajudes són clau per millorar la competitivitat del sector industrial i reforçar les seves capacitats productives i l'ocupació

Barcelona, 16 de novembre de 2021. El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha adjudicat de manera definitiva els 179 milions d'euros, la qual cosa suposa el 93% del pressupost destinat a la convocatòria de 2021 de les subvencions relatives al mecanisme de compensació de costos d'emissions indirectes de gasos d'efecte hivernacle, Catalunya rep 33,6 milions d'euros, la qual cosa suposa el 18,8% del total de les ajudes.

Per a la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, “aquestes ajudes mostren el compromís del Govern amb els sectors industrials. Aquestes ajudes són clau per al sector industrial perquè millora la seva competitivitat i reforça les seves capacitats industrials i l'ocupació en un moment on és necessari augmentar el pes de la indústria per accelerar la recuperació econòmica i social després de la pandèmia”.

La ministra ha assenyalat que la competitivitat de la gran indústria és una de les prioritats de l'agenda del Govern, a més de garantir un preu de l'energia competitiu. Per això, per minimitzar l'impacte que la pujada del preu energètic està tenint en la gran indústria, el Govern ha intervingut en els tres components de la factura elèctrica. La part fiscal, amb la baixada de l'IVA i la suspensió temporal de l'impost especial a l'electricitat, la qual cosa suposa una reducció del 60% de la factura. S'ha actuat en els costos fixos del sistema, compensant els càrrecs associats a les renovables i les ajudes extrapeninsulars, amb caràcter permanent ja que és un dels instruments recollits en l'Estatut del Consumidor *Electrointensivo. I s'ha actuat en el component energètic relatiu a la tarifa elèctrica. En aquest cas intervé la compensació al CO2 finançant el màxim de les ajudes sol·licitades i l'engegada del Fons Español de Reserva per a Garanties d'Entitats *Electrointensivas (*FERGEI) dotat amb 200 M€ per avalar la signatura de contractes a llarg termini i que està operatiu des del passat 4 de novembre.

A Catalunya s'han aprovat 63 sol·licituds. En total, s'han aprovat 210 sol·licituds corresponents a 170 empreses, algunes amb diverses instal·lacions. El termini previst per al pagament de les ajudes és el mes de desembre.

Per sectors, els principals beneficiaris són els de el ferro i acer (80M€), sector químic (34,7 M€) i paper (31,7 M€).

La Unió Europea permet a cada Estat membre compensar els costos indirectes de les indústries de determinats sectors o subsectors als quals es considera exposats a un risc significatiu de “fugida de carboni”, a causa dels costos relacionats amb les emissions de gasos d'efecte hivernacle repercutits en els preus de l'electricitat.