Teresa Cunillera demana el compromís ferm i la implicació de totes les administracions per a erradicar la violència contra les dones

Teresa Cunillera demana el compromís ferm i la implicació de totes les administracions per a erradicar la violència contra les dones

23/11/2021

Teresa Cunillera demana el compromís ferm i la implicació de totes les administracions per erradicar la violència contra les dones

  • Per a la delegada del Govern a Catalunya, el treball compartit des de tots els àmbits de la societat és l'única fórmula per acabar amb aquesta xacra social
  • Cunillera ha intervingut en l´entrega dels reconeixements ‘Meninas 2021', organitzat per la Delegació del Govern, que s'ha realitzat avui a el Centre de Condicions del Treball.
  • Les distincions han recaigut en l'Associació d'Homes per la Igualtat de Gènere (AHIGE); María Pilar *Izaguerri García, Fiscal Delegada d'Estrangeria de la Fiscalia Provincial de Barcelona; Patricia *Melgar *Alcantud, Doctora en pedagogia i investigadora de la Universitat de Girona); Oficina de documentació d'estrangers de la Comissaria Provincial de Tarragona Policia Nacional; i Companyia teatral “Les Cícliques” de Lleida.

Barcelona, 23 de novembre de 2021. “Compromís ferm i compartit, treballant de forma transversal des de tots els àmbits de la societat”. Per a la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, aquesta és la fórmula per erradicar completament la violència contra les dones. Així ho ha expressat en l'acte d'entrega dels reconeixements ‘Meninas 2021' que ha tingut lloc avui a el Centre Nacional de Condicions del Treball, organitzat per la Delegació del Govern.

Per a la delegada, “el Govern, la institucions i administracions públiques, el moviment feminista, la societat civil, empreses, associacions de dones, petit comerç, etc, junts i juntes, des de tots els àmbits, hem de treballar amb el mateix objectiu: ni una més”. I per això ha demanat “col·laboració i, sobretot, la implicació de totes les administracions”.

Cunillera ha posat de manifest el compromís del Govern de Pedro Sánchez amb el desplegament de multitud de mesures i polítiques públiques per a la prevenció de la violència, amb la dotació econòmica del Pacte d'Estat per a Comunitats Autònomes i Ajuntaments, a través del com Catalunya rep cada any 12 milions d'euros i els ajuntaments catalans, més de 3 milions. Els Pressupostos Generals de l'Estat pel 2022 destinen 284 milions d'euros a plans i programes per a l'erradicació de la violència masclista, un 19,71% més que l'any passat, dels quals 21M€ són per a Catalunya.

Són ja 1.118 dones assassinades per violència masclista des de 2003, de les quals 117 són víctimes mortals a Catalunya. 330 menors d'edat a Espanya han quedat orfes per culpa de la violència masclista en la seva màxima manifestació. 37 dones assassinades a Espanya en 2021, 8 a Catalunya.

Meninas 2021

Aquest any, la distinció *Meninas 2021 per tota Catalunya ha recaigut en l'Associació d'Homes per la Igualtat de Gènere (AHIGE). A més, s'han lliurat 4 distincions més: a María Pilar *Izaguerri García, Fiscal Delegada d'Estrangeria de la Fiscalia Provincial de Barcelona; a Patricia *Melgar *Alcantud, Doctora en pedagogia i investigadora principal de *IGESI (UdG) a Girona; a l'Oficina de documentació d'estrangers de la Comissaria Provincial de Tarragona Policia Nacional; i a la Companyia teatral “Les Cícliques”de Lleida. La delegada del Govern i els subdelegats a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona han estat els encarregats de realitzar l´entrega d'aquestes distincions.

Els reconeixements ‘Meninas' se celebren a Catalunya des de l'any 2013 i distingeixen a persones i organitzacions compromeses amb l'erradicació de la violència de gènere així com a institucions que han incorporat estratègies i projectes per combatre la violència contra les dones. La distinció consisteix en una escultura de forja, que elaboren internes dels centres penitenciaris i que reprodueixen la ‘Menina' de Velázquez.

INFORMACIÓ RECONEIXEMENTS *MENINAS 2021

  • Catalunya: Homes igualitaris. AHIGE (Asociación de Hombres por la Igualdad de Género)

Homes *Igualitaris, vinculada a *AHIGE d'àmbit estatal, és una associació d'homes que treballa per al canvi en el rol masculí enfront del sexisme i la discriminació en pro de la igualtat i la lluita per la superació del masclisme.

  • Provincia de Barcelona: Fiscal Delegada de Extranjería de la Fiscalía Provincial de Barcelona, María Pilar Izaguerri Gracia

Destaca pel seu treball a l'àrea de lTràfic d'ésser humans, sent l'artífex de la signatura del Protocol de protecció dels Víctimes del Tràfic d'Éssers humans a Catalunya que té com a finalitat conjuminar esforços per identificar a les víctimes, avaluar els riscos als quals s'exposen i detectar noves necessitats d'actuació.

  • Província de Girona: Patricia Melgar *Alcantud

Doctora en Pedagogia per la Universitat de Barcelona i professora agregada als estudis de Treball Social de la Universitat de Girona. És membre del centre de recerca CREA (UB) i investigadora principal d'IG ESI Grup de Recerca Interdisciplinària en Gènere i Desigualtats Socials (UdG). Entre les seves principals línies de recerca es troba la violència masclista.

  • Provincia de Tarragona: Oficina de documentación de extranjeros de la Comisaría Provincial de Tarragona Policía Nacional

Reconeixement a l'atenció a les víctimes de violència de gènere per l'assessorament i la tramitació de les diferents gestions documentals.

  •  Província de Lleida: Companyia teatral 'Les Cícliques'

Grup de teatre format per quatre dones que es van unir per visibilitzar  a través del teatre a les seves preocupacions. La companyia va néixer el 8 de març de 2019, el dia de la dona, amb l'objectiu de donar veu a totes aquelles que són silenciades. Està constituït per les actrius Patricia d'Haro Fruits, Saray González Claveria, Mariàngels López Llauradó, i Carla Sabater Casals.