El Gobierno dona suport a 30 projectes d'energies elèctriques innovadores en indústries de Catalunya

El Gobierno dona suport a 30 projectes d'energies elèctriques innovadores en indústries de Catalunya

10/11/2021

El Gobierno dona suport a 30 projectes d'energies elèctriques innovadores en indústries de Catalunya

  • A Catalunya s'han seleccionat de manera provisional 30 projectes per valor de 1,6M€
  • Es tracta de resolucions provisionals cofinançades per fons FEDER de la Unió Europea
  • Teresa Cunillera, delegada del Govern, ha valorat “molt positivament aquesta resolució perquè és contribuirà a reduir l'emissió de gasos contaminants i la dependència energètica”

Barcelona, 10 de novembre de 2021.-El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha seleccionat 62 projectes innovadors d'energies renovables per a la producció d'energia tèrmica i generació d'elèctrica en sectors productius de Galícia, Catalunya i Aragó, que rebran ajudes per valor d'11,5 milions d'euros. Es tracta de resolucions provisionals de l'Institut per a la Diversificació i l'Estalvi de l'Energia (IDAE), relatives a les ‘Línies d'ajudes a la inversió renovables Tèrmiques i elèctriques cofinançades amb Fons de la Unió Europea i emmarcades en el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), destinat a enfortir la cohesió econòmica i social en la Unió Europea i a corregir els seus desequilibris.

En concret, a Catalunya s'han seleccionat de forma provisional 30 projectes  en matèria d'energia elèctrica per valor d'1,6 milions d'euros.

La delegada del Govern, Teresa Cunillera, ha valorat molt positivament aquesta resolució perquè es contribuirà a reduir l'emissió de gasos contaminants i la dependència energètica, al mateix temps que consolidaran l'activitat i l'ocupació en els sectors econòmics en els quals s'implanten i estimularan el desenvolupament de noves tecnologies i models de negoci.

PRODUCCIÓ TÈRMICA A GALÍCIA

Entre les actuacions subvencionades provisionalment a Galícia, destaca l'ús de la geotèrmia per satisfer les demandes tèrmiques d'edificis destinats al sector serveis i l'industrial, amb una potència conjunta d'1,2 MW i una ajuda d'1,2 milions. Per exemple, un celler de Leiro (Orense) proposa la instal·lació d'un sistema geotèrmic per cobrir les demandes tèrmiques dels seus processos, així com *climatizar el seu complex turístic.

Paral·lelament, destaquen altres tres actuacions que plantegen l'ús de la biomassa com a combustible, tant en calderes d'aplicació industrial com per a xarxes de calor, i que permetran el subministrament d'aigua calenta sanitària i calefacció a diferents edificis a la ciutat de Lugo. Aquests projectes presenten una potència instal·lada de 23 MW i compten amb una ajuda provisional de 3,16 milions.

De la resta d'actuacions a Galícia destaquen els 1,4 milions destinats a una planta de producció de biogàs per satisfer la demanda tèrmica dels processos en una indústria d'elaboració de productes carnis a Pontevedra i els 850.000 euros dirigits a una planta de depuració de biogàs per a aprofitament energètic, a Lugo.

En total, els projectes situats a Galícia suposaran una inversió total de 12 milions i una potència total de 27,9 MW.

GENERACIÓ ELÈCTRICA A CATALUNYA I ARAGÓ

Respecte a la generació d'energia elèctrica, els 30 projectes adjudicats a Catalunya presenten una potència de 7 MW i suposaran una inversió de vuit milions i mig d'euros.

La majoria de projectes responen a instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsumo amb o sense emmagatzematge i permetran proveir els consums elèctrics, a més de plantes industrials, de facultats, col·legis o centres esportius. Aquests projectes, que sumen una potència total de 5 MW, rebran una ajuda de 600.000 euros i suposaran *unainversión total de gairebé cinc milions.

Així mateix, es destina gairebé un milió d'euros a tres actuacions per a la generació de biogàs a partir de residus ramaders en plantes que no solament alimentaran els consums energètics d'una depuradora o una indústria alimentària, sinó que promouran a més mecanismes de participació ciutadana amb empreses ramaderes i població local. És el cas d'una granja del municipi de Vildemuls, a la província de Girona, que contempla la participació de la petita població local amb la finalitat de fomentar l'autoconsum compartit, verd i de proximitat.

Paral·lelament, a Aragó els 18 projectes proposats fan referència a instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsumo, entre les quals es troben indústries càrnies, de fusta o comunitats regants. Destaca la iniciativa d'un ajuntament que proposa una instal·lació d'autoconsum col·lectiu per cobrir part de la demanda elèctrica de les naus adjacents o la concessió d'1,7 milions d'euros per a una instal·lació minihidráulica de gairebé 1 MW de potència en una comunitat regant que generarà l'energia necessària per alimentar els consums derivats del regadiu.

També s'han proposat ajudes per a una instal·lació eòlica d'autoconsum destinada a la recarrega de vehicles elèctrics o un projecte per a la producció i l'aprofitament elèctric de biogàs, produït a partir de residus ramaders a la província d'Osca.

GENERACIÓ TÈRMICA I ELÈCTRICA RENOVABLE

Aquestes resolucions provisionals a Galícia, Catalunya i Aragó se sumen a les 21 publicades entre agost i setembre, així com a la convocatòria de Melilla que va resultar deserta. Aquestes es troben pendents de resolució definitiva i formen part d'un total de 27 convocatòries –tant tèrmiques com a elèctriques– amb càrrec a aquest programa d'ajudes, dotat amb 316 milions i dirigit a les comunitats autònomes, que han participat en el seu disseny i en l'avaluació dels projectes.

La Direcció general d'IDAE, com a òrgan instructor, ha publicat les resolucions provisionals i ha comunicat els resultats als beneficiaris com a pas previ a les resolucions definitives, que tindran lloc després del període d'al·legacions i anàlisis.

Pot consultar aquí l'estat de la convocatòria de producció d'energia tèrmica i generació d'elèctrica per comunitats autònomes.

PROJECTES RENOVABLES INNOVADORS

En línia amb el compromís de l'IDAE per la innovació en la transició energètica, en aquestes convocatòries s'ha prioritzat l'ús de tecnologies i aplicacions innovadores que contribueixin a la descarbonizació de diferents sectors productius. A més del caràcter innovador, les convocatòries incloïen entre els criteris de valoració altres externalitats positives associades als projectes, com la cohesió social i econòmica del territori mitjançant la generació d'ocupació, desenvolupament rural o lluita contra la despoblació.

L'engegada d'aquestes instal·lacions, que hauran d'estar finalitzades abans del 30 de juny de 2023, s'emmarca en l'objectiu del MITECO de promoure instal·lacions d'energies renovables que contribueixin a la diversificació de les fonts d'energia primària, a la reducció de la dependència energètica i d'emissions de CO2.

Al seu torn, és un dels objectius del vigent Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) 2021-2030, que reconeix el potencial d'aquestes instal·lacions per contribuir a l'objectiu d'aconseguir un 42% de renovables sobre l'ús final de l'energia en 2030 i a la *descarbonización de l'economia en 2050.

En el marc de l'actual Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) impulsat pel Govern d'Espanya i aprovat per la Comissió Europea, la integració d'energies renovables en sectors productius, així com l'impuls de les renovables innovadores, són dues de les prioritats del Pla de Recuperació en el seu component 7. En aquest escenari, i dins del PRTR ja estan en fase de preparació noves convocatòries en aquests àmbits, l'activació dels quals està prevista pròximament.

NOTA_DE_PREMSA_IDAE.pdf