El Ministeri de Política Territorial aconsegueix a l'octubre nous acords per a Catalunya i altres CCAA que eviten quatre conflictes de competències

El Ministeri de Política Territorial aconsegueix a l'octubre nous acords per a Catalunya i altres CCAA que eviten quatre conflictes de competències

09/11/2021

El Ministeri de Política Territorial aconsegueix a l'octubre nous acords per a Catalunya i altres CCAA que eviten quatre conflictes de competències

  • Aquests quatre acords s'uneixen als vuit aconseguits a l'octubre i als aconseguits en mesos anteriors, sumant ja en la present legislatura 80 acords que han evitat conflictes de competències
  • En el cas de Catalunya aquest acord es concreta en el Decret-Llei 50/2020 de 9 de desembre, de mesures urgents per estimular la promoció d'habitatge amb protecció oficial

Barcelona, 9 de novembre de 2021. El Ministeri de Política Territorial ha aconseguit en el mes d'octubre quatre nous acords amb les comunitats autònomes de Catalunya, Andalusia i Canàries, sobre quatre normes en les quals existien discrepàncies competencials.

Els acords aconseguits a l'octubre, com en mesos anteriors, es van aconseguir obrint un procés de negociació impulsat pel Ministeri de Política Territorial en les comissions bilaterals de cooperació, a través article 33.2 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), instrument jurídicament habilitat per a la col·laboració amb les comunitats autònomes.

En el cas de Catalunya aquest acord es concreta en Decret-Llei 50/2020, de 9 de desembre, de mesures urgents per estimular la promoció d'habitatge amb protecció oficial i de noves modalitats d'allotjament en règim de lloguer.

Acords aconseguits a l'octubre que resolen quatre conflictes

Decret-Llei 50/2020, de 9 de desembre, de mesures urgents per estimular la promoció d'habitatge amb protecció oficial i de noves modalitats d'allotjament en règim de lloguer. Comunitat Autònoma de Catalunya

Es tracta d'un acord parcial pel qual en relació amb les discrepàncies manifestades sobre l'art. 2, apartat 5, ambdues parts convenen que el seu contingut s'acomoda als deures de col·laboració entre les administracions públiques, com estableix l'article 141.1 de la Llei 40/2015, de Règim Jurídic del Sector Públic i, en particular, a la lletra c) d'aquest precepte, quan determina l'obligació de les administracions de facilitar a les altres administracions la informació precisa per a l'activitat que desenvolupin.

Decret-Llei 3/2021, de 16 de febrer, pel qual s'adopten mesures d'agilitació administrativa i racionalització dels recursos per a l'impuls a la recuperació i resiliència en l'àmbit de la Comunitat Autònoma d'Andalusia.

Ambdues parts  coincideixen a interpretar que el previst a l'apartat 3 de l'article 16 de la Llei 7/2007, de Gestió Integrada de la Qualitat Ambiental en la redacció donada per la disposició final tercera del Decreto-Llei 3/2021, ha d'entendre's sense perjudici de les condicions i limitacions previstes en l'article 8 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.

Decreto-Llei 4/2021, de 31 de març, de mesures urgents per a l'agilitació administrativa i la planificació, gestió i control dels Fons procedents de l'Instrument Europeu de Recuperació denominat «*Next *Generation EU», en l'àmbit de la Comunitat Autònoma de Canàries i pel qual s'estableixen mesures tributàries en l'Impost General Indirecte Canari per a la lluita contra la Covid-19.

Ambdues parts consideren solucionades les controvèrsies suscitades, ja que la Comunitat Autònoma de Canàries ha aprovat la Llei 4/2021, de 2 d'agost, per a l'agilitació administrativa i la planificació, gestió i control dels fons procedents de l'instrument europeu de recuperació denominat «*Next *Generation EU», en l'àmbit de la Comunitat Autònoma de  Canàries, en la disposició derogatòria de la qual única, apartat 2, queda derogat el Decret llei 4/2021, de 31 de març, de mesures urgents per a l'agilitació administrativa i la planificació, gestió i control dels Fons procedents de l'Instrument Europeu de Recuperació denominat «*Next *Generation EU, pel qual s'estableixen mesures tributàries en l'Impost General Indirecte Canari per a la lluita contra la Covid-19, a excepció de les seves disposicions finals segona a sisena, ambdues incloses, que romandran en vigor. És a dir, queda extingit el precepte objecto de controvèrsia.

Llei 1/2021, de 29 d'abril, per la qual s'estableix el règim sancionador per incompliment de les mesures de prevenció i contenció enfront del Covid-19 en la Comunitat Autònoma de Canàries.

Ambdues parts consideren solucionades les controvèrsies suscitades atès que la Comunitat Autònoma de Canàries ha aprovat el Decret-llei 11/2021, de 2 de setembre, pel qual s'estableix el règim jurídic d'alerta sanitària i les mesures per al control i gestió de la pandèmia de Covid-19 a Canàries en la disposició derogatòria de la qual única, apartat 3, queda derogada la citada disposició addicional segona de la Llei 1/2021, de 29 d'abril. Per tant, queda extingit també el precepte objecto de controvèrsia.

80 acords que eviten la conflictivitat en la XIX Legislatura

Des de l'inici de la XIV Legislatura, i després de les converses obertes en el marc de l'article 33.2 de la LOTC, s'han aconseguit un total de  80 acords finals totals i 6 acords parcials.

El Ministeri de Política Territorial obté així excel·lents resultats en mantenir obertes de forma permanent les vies de diàleg, col·laboració i cooperació amb l'objectiu d'aconseguir acords que evitin la conflictivitat competencial amb les comunitats autònomes.