La Red Española de Reservas de la Biosfera convoca la primera edició dels reconeixements al compromís mediambiental

La Red Española de Reservas de la Biosfera convoca la primera edició dels reconeixements al compromís mediambiental

03/11/2021

La Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera convoca la primera edició dels reconeixements al compromís mediambiental

  • Aquests guardons tenen com a objectiu posar en valor l'activitat que es desenvolupa en les reserves i distingir a entitats o persones que contribueixen a la conservació del patrimoni natural i cultural d'aquests espais i al seu desenvolupament socioeconòmic
  •  En aquesta primera edició es contemplen dues modalitats de reconeixement: a la marca de qualitat Reserves de la Biosfera Espanyoles i al compromís mediambiental dels agents socials del territori
  • Catalunya disposa de dues "Reservas de la Biosfera": Terres de l’Ebre i Montseny

 

Barcelona, 3 de novembre de 2021- La Red Española de Reservas de la Biosfera, gestionada per l'Organisme Autònom Parcs Nacionals (OAPN) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, convoca la primera edició dels ‘Reconeixements Reserva de la Biosfera al Compromís Mediambiental' per guardonar les entitats que exerceixen la seva activitat en aquests espais, ajudant a la conservació del seu patrimoni natural i cultural i fomentant el desenvolupament, la formació i la recerca d'aquests territoris.

Aquests reconeixements tenen com a finalitat posar en valor la figura de les reserves de la biosfera, elements vertebradors del territori que contribueixen a la conservació del mitjà natural i al desenvolupament socioeconòmic de les seves poblacions.

Poden optar a aquests guardons qualsevol entitat pública o privada que desenvolupi la seva activitat i ofereixi els seus serveis a algun dels espais que integren la Red Española de Reservas de la Biosfera . Els interessats podran presentar la sol·licitud de participació des d'avui fins al proper 30 de novembre a la web de la Red Española de Reservas de la Biosfera. El formulari, juntament amb la documentació de suport, haurà de ser enviat a aquesta adreça de mail: secretaria.mab.es@oapn.es i, en el cas excepcional que hi hagués algun problema, podran contactar a través d'aquest telèfon: 915468258.

Les entitats guardonades rebran un diploma y un segel de reconeixement “Reserva de la Biosfera” que els acreditarà com a  poseïdor de la distinció i que podran utilitzar en el seumaterial promocional i de comunicació.

DUES MODALITATS DE RECONEIXEMENTS

Aquesta primera edició recull dues modalitats de reconeixements. D'una banda, estan les distincions de ‘Reserva de la Biosfera al Compromís Mediambiental', que inclouen tres categories diferents relacionades amb les funcions que han de complir les reserves: conservació del patrimoni natural i cultural, desenvolupament socioeconòmic i social sostenible i el foment de la recerca i l'educació.

La segona modalitat la constitueix el reconeixement de la marca de qualitat ‘Reserves de la Biosfera Espanyoles', dirigida a les empreses adherides a aquesta marca que desenvolupen i ofereixen productes i activitats sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.

A més, l'organització ha decidit concedir un esment honorífic com a mostra de suport i solidaritat amb la Reserva de la Biosfera de l´ illa de la Palma que viu una situació dramàtica des que el passat 19 de setembre comencés l'erupció del volcà Cumbre Veja.

XARXA ESPANYOLA DE RESERVES DE LA BIOSFERA

La Red Española de la Biosfera està formada pel conjunt de les Reserves de la Biosfera designades per la UNESCO a tota la geografia espanyola i que, actualment, són  53. Comprenen una gran varietat d'ecosistemes, tant terrestres com a marins, i abasten una mica més del 12% del territori nacional, amb una població pròxima als 2 milions de  persones.

De les 53 Reserves de la Biosfera, quatre són transfrontereres: tres amb Portugal i una intercontinental amb Marroc.

Terres de l'*Ebre i Montseny a Catalunya

Catalunya disposa de dues reservesde la biosfera: Terres de l’Ebre i el  Montseny.

La Reserva de la Biosfera de Montseny es localitza entre Barcelona i Girona. Compta amb extraordinària diversitat de flora i fauna per trobar-se en una zona de transició entre les regionals mediterrània i atlàntica, amb boscos en molt bon estat de conservació d'alzines, roures, hagis, castanyers, pins i avets que donen pas a amplis pasturatges en els altiplans del massís.

També és molt variada la entomofauna en la qual destaca la riquesa en espècies de papallones.

Els aprofitaments ramaders i forestals són les principals activitats juntament amb la recerca ecològica, agroturisme i oci derivats de la seva proximitat a l'àrea metropolitana de Barcelona.

A la Reserva de la Biosfera de les Terres De L'*Ebre hi ha una gran activitat agroalimentària enfocada als productes de qualitat. Destaca la producció d'oli i de vi amb varietals autòctones, emparades per Denominacions d'Origen, així com els cítrics, la fruita, l'arròs, la ramaderia i la pesca.

També el turisme basat en el patrimoni cultural i natural té una important presència, a la qual contribueix la xarxa de centres i rutes d'interpretació.

A aquesta Reserva coexisteixen espais naturals importants per a la conservació de la biodiversitat amb agrosistemes com els arrossars del Delta, constituint un dels aiguamolls més importants del Mediterrani, amb més de 360 espècies d'aus i 50 peixos, entre els quals destaquen el flamenc, la gavina d´Audouin o el "calamón".