El Govern transferirà avui els més de 648M€ restants del fons extraordinari destinat a les CCAA

El Govern transferirà avui els més de 648M€ restants del fons extraordinari destinat a les CCAA

05/11/2021

El Govern transferirà avui els més de 648M€ restants del fons extraordinari destinat a les CCAA

  • Aquesta quantitat, que correspon al 30% d'aquests recursos addicionals, es distribueix després que el 70%, 9.440 milions, es transferís el passat mes de setembre
  • Catalunya haurà percebut un import total de més de 2.160M€ del fons extraordinari
  • El repartiment per territoris d'aquests recursos s'efectua amb el criteri de població ajustada, defensat per la majoria dels governs autonòmics en el procés de consultes obert pel Ministeri d'Hisenda i Funció Pública
  • Teresa Cunillera, delegada del Govern, ha destacat “el compromís Governo amb les comunitats autònomes per fer front a les conseqüències econòmiques del *COVID”

Barcelona, 5 de novembre de 2021. El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública transferirà avui a les Comunitats Autònomes i a Ceuta i Melilla el 30% del fons extraordinari de 13.486 milions d'euros d'acord amb els criteris de població ajustada. D'aquesta forma, la quantitat que es va a distribuir entre els territoris ascendeix a 4.046 milions d'euros.

Catalunya rebrà avui un total de 648.297.291M€ que, sumats als .512.693,679M€ rebuts als setembre, haurà percebut un import total de més de 2.160M€.

La delegada del Govern, Teresa *Cunillera, ha destacat, una vegada més, el compromís Governo amb les comunitats autònomes per fer front a les conseqüències econòmiques del COVID i aquestes puguin seguir prestant serveis públics de qualitat.

Aquesta quantitat se sumeixi als 9.440 milions d'euros que ja es van repartir el passat mes de setembre, equivalents al 70% del total del fons. Aquesta distribució s'efectua conforme al decidit en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera celebrat el passat 28 de juliol.

Aquesta transferència addicional i extraordinària a les Comunitats Autònomes, que es troba al marge del sistema de finançament, ja s'havia comunicat als governs regionals a la tardor de 2020 i estava contemplada als Pressupostos Generals de l'Estat de 2021.

Repartiment per població ajustada

La distribució d'aquests recursos entre les Comunitats Autònomes i les Ciutats Autònomes es realitza amb el criteri de població ajustada. Aquesta és la fórmula triada per la major part de governs regionals després que el Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, seguint el principi de cogobernança i el major consens, va obrir un procés de diàleg amb les Comunitats Autònomes per conèixer què criteri de repartiment preferien aplicar per distribuir el fons.

En concret, d'acord amb el Reial decret aprovat a l'agost, el criteri que se segueix per a les Comunitats de règim comú és la població ajustada definitiva de 2020, calculada d'acord amb les variables i ponderacions previstes en la Llei 22/2009, per la qual es regula el sistema de finançament.

L'assignació al País Basc i Navarra respon a la població ajustada de 2020 que resultaria d'aplicar a totes les Comunitats Autònomes, incloses les forals, les variables i ponderacions previstes en la Llei 22/2009, per la qual es regula el sistema de finançament de les Comunitats Autònomes de règim comú i Ciutats amb Estatut d'Autonomia.

Finalment, a Ceuta i Melilla se'ls ingressarà un total de 10 milions d'euros i, per tant, es lliuraran avui tres milions a cada ciutat autònoma, després de rebre set milions al primer lliurament.

Recursos importants per a les CCAA

Aquest fons extraordinari se sumeixi als 105.589 milions d'euros corresponents als lliurats a a compte d'aquest any 2021, una xifra elevada inclosa en el sistema de finançament autonòmic, als 8.963 milions del pagament de la liquidació del sistema, corresponent a l'exercici 2019, i a altres 7.000 milions d'euros corresponents a les ajudes directes que han rebut els territoris autonòmics per reforçar la solvència de pimes i autònoms afectats per la pandèmia. També aquest any les comunitats han rebut 8.000 milions del fons REACT.

Pel que es refereix a l´any 2022 els territoris també comptaran amb uns recursos importants, xifrats en 126.508 milions d'euros. En concret, es destinen 108.792 milions corresponents als recursos del sistema de finançament, 10.712 milions en fons europeus (sumant el REACT) i 7.004 milions d'euros en transferències extraordinàries, al marge del sistema de finançament, una xifra que resulta de la suma de la cobertura de les liquidacions negatives de 2020 i la compensació pel SII IVA.

NOTA_DE_PREMSA_FONS.pdf