El Govern destinarà aquest any a Catalunya més de 7,5M€ per fomentar la competitivitat, la modernització i bioseguretat del sector agrari

El Govern destinarà aquest any a Catalunya més de 7,5M€ per fomentar la competitivitat, la modernització i bioseguretat del sector agrari

02/11/2021

El Govern destinarà aquest any a Catalunya més de 7,5M€ per fomentar la competitivitat, la modernització i bioseguretat del sector agrari

  • En materia de bioseguretat en sanitat animal i vegetal, la inversió a Catalunya serà de més de 900.000€
  • En materia de sostenibilitat i competitivitat de l´ agricultura i la ramaderia, Catalunya rebrà una assignació de més de 6,5 M€
  • Teresa Cunillera, delegada del Govern, ha mostrat la seva satisfacció davant aquestes ajudes que possibilitaran un canvi en el model de producció i  milloraran la seva sostenibilitat en termes mediambientals i socials

Barcelona, 2 de novembre de 2021. El Consell de Ministres ha aprovat avui, a proposta del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) dos reials decrets pels quals s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajudes per a sengles línies d'inversions destinades a la transformació ambiental i digital del sector agrícola i ramader que sumen un total de 345 milions d'euros entre els anys 2021 i 2023. Aquestes subvencions finançaran actuacions contemplades dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), per la qual cosa seran finançades amb fons de l'instrument europeu de recuperació Next Generation EU.

Es tracta del Pla d'Impuls a la Sostenibilitat i Competitivitat de l'Agricultura i Ramaderia”, II i III, inversions C3.I3 i C3.I4, contemplades en el component 3 del PRTR que gestiona el MAPA.

Teresa Cunillera, delegada del Govern, ha mostrat la seva satisfacció davant aquestes ajudes que possibilitaran les reformes estructurals necessàries per promoure un canvi en el model de producció agrícola i ramadera per millorar d'aquesta manera la seva sostenibilitat en termes mediambientals i socials.

En materia de bioseguretat animal i vegetal, la inversió a Catakunya serà de més de 900.000€. 471.324€ aniran destinats a instal.lacions de protecció de vivers i 468.075€ a centres de neteja i desinfecció.

Amb l'aprovació d'aquests reials decrets es compleixen amb els terminis previstos per implementar en el sector agrícola i ramader l'aplicació dels fons finançats per la Unió Europea (UE) per a la modernització del sector agrari. En el disseny de les actuacions han estat, des del seu inici, partícips, tant les comunitats autònomes com el propi sector.

Amb aquesta base jurídica, es contempla, a més, la distribució del pressupost que es destinarà a cadascuna d'aquestes mesures entre les comunitats autònomes que, al seu torn, seran les competents per convocar aquestes ajudes una vegada aprovats aquests dos reials decrets amb les bases reguladores i concedir-les als destinaris últims.

Per a això, es transferirà a les comunitats autònomes les quantitats corresponents. En la Conferència Sectorial d'Agricultura i Desenvolupament Rural celebrada el passat 21 d'octubre es va acordar la distribució de la primera anualitat, per a l'exercici de 2021, dotada amb un total de 115.358.752,72 euros. Prèviament, el Consell de Ministres va autoritzar la territorializació d'aquests fons en la seva sessió del 19 d'octubre.

La mobilització d'un volum tan important de recursos obre una oportunitat extraordinària per al sector agrícola i ramader, que permetrà no solament la superació de la crisi i la recuperació de l'ocupació, sinó que facilitarà la modernització del sector primari, amb l'objectiu que aquesta recuperació sigui verda, digital, inclusiva i social.

INVERSIONS EN BIOSEGURETAT EN SANITAT ANIMAL I VEGETAL (C3.I)

Es contemplen dues línies d'inversions. En matèria de sanitat animal, per a la millora de centres de neteja i desinfecció de vehicles de transport per carretera de bestiar, a través de millores tecnològiques com l'automatització, la robotizació, la instal·lació de nous sistemes per a la neteja i desinfecció, o la construcció de nous centres.

En matèria de sanitat vegetal, s'incentiven les inversions que realitzin els productors de materials vegetals de reproducció destinades a instal·lacions de protecció de vivers enfront d'insectes vectors de plagues quarentenàries més importants per la seva incidència econòmica en la producció agrícola (xylella fastidiosa, bursaphelenchus xilophilus, HLB o greening dels cítrics i flavescencia daurada de la vinya). També s'incentivarà la instal·lació d'o en equips de tractaments mitjançant termoterapia en vivers de vinya.

A cadascuna d'aquestes línies li correspon la meitat del pressupost total de les ajudes, 19 milions d'euros en cada cas. L'anualitat de 2021 es distribueix també a parts iguals, 6,3 milions per a la línia de bioseguretat animal i 6,3 milions per a la vegetal.

INVERSIONS EN AGRICULTURA DE PRECISIÓ, EFICIÈNCIA ENERGÈTICA I ECONOMIA CIRCULAR (C3.I4)

En quan a la segona línia d'ajudes aprovades, en matèria de sostenibilitat i competitivitat de l'agricultura i la ramaderia, l'assignació pressupostària total per al conjunt dels tres anys és de 307 milions d'euros.

Catalunya rebrà una assignació de més de 6,5 M€. Més de 3M€ aniran destinats als programa de suport a les inversions en sistemes de gestió de ferms en ramaderia 276.000€ a la transformació integral i modernizació d´hivernacles més de 900.000€ al programa de suport a las inversions en eficiencia energètica i renovables i més de 2.3M€ seran per al programa de suport per l´aplicació d´agricultura de precisió i tecnologies 4.0.

Aquest paquet d'estímuls destinat a promoure la inversió privada contribuirà a millorar la resiliència del sector i la seva competitivitat, al mateix temps que s'afavoreix la consecució dels objectius del clima, la conservació del medi ambient i la descarbonizació del sector agrícola i ramader.

Les actuacions previstes tenen com a element central quatre programes de suport per a l'execució de projectes d'inversió, que el seu objectiu és accelerar la transformació del sector agrari facilitant l'adopció de les reformes estructurals necessàries i aconseguint un nivell d'inversió que promogui el canvi en el model de producció agrícola i ramadera amb resultats beneficiosos per a la societat, l'economia i el medi ambient.

Així, al programa de suport a les inversions en sistemes de gestió de fems es concediran ajudes per import de 83 milions d'euros que, entre unes altres, inclou inversions dirigides millorar l'eficiència mediambiental de les instal·lacions d'emmagatzematge exterior de dejeccions ramaderes relacionades amb l'adaptació de les mateixes o les de tractament o valorització d'aquests subproductes amb o sense aprofitament energètic en la pròpia explotació. La dotació d'aquest programa per a l'anualitat de 2021 és de 27,7 milions d'euros.

Al programa de suport a la transformació integral i modernització d'hivernacles hortícoles, flor tallada i planta ornamental es destinaran 120 milions d'euros a la realització d'inversions tant productives, per a la millora estructural i l'eficiència energètica d'aquest tipus d'instal·lacions o la incorporació de sistemes de reg per degoteig i fertirrigació, com no productives, per subvencionar actuacions que inclouen la instal·lació de sensors i sistemes de climatització, l'aprofitament d'aigües pluvials o la instal·lació de plantes de compostatge. El muntant per 2021 és de 40,2 milions d'euros.

El tercer programa de suport a les inversions en eficiència energètica i energies renovables (biogàs i biomassa agrícola), dotat amb 25 milions d'euros, subvencionarà el condicionament i aïllament d'edificis i naus auxiliars de les explotacions que optimitzin el consum energètic i inversions en plantes de biogàs de petita capacitat, així com l'adquisició de maquinària per a l'apilament i condicionament de biomassa agrícola i la construcció de centres logístics d'emmagatzematge. El pressupost d'aquest programa per 2021 és de 8,3 milions d'euros.

Mitjançant el quart programa de suport per a l'aplicació d'agricultura de precisió i tecnologia 4.0 en el sector agrícola i ramader, dotat amb 79 milions d'euros, es podran concedir, entre unes altres, ajudes a l'adquisició de maquinària i equips nous que permetin la millora de la gestió ramadera, la reducció de l'ús de fitosanitaris i fertilitzants químics, el control de traçabilitat i qualitat dels cultius o la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Per 2021 aquest programa està pressupostat en 26,4 milions d'euros.

Seran subvencionables les actuacions que es realitzin i compleixin els requisits establerts fins a la finalització, el 31 de desembre de 2023, de la vigència dels programes.

Els beneficiaris d'aquestes ajudes podran ser titulars d'explotacions agrícoles o ramaderes, així com empreses de serveis agronòmics. Quan es tracti d'inversions col·lectives, agrupacions de persones físiques o jurídiques, de naturalesa privada o pública, o sense personalitat pròpia d'acord amb els termes previstos en l'article 67.2 del Reial decret-Llei 36/2020, de 30 de desembre que integrin un mínim de cinc titulars d'explotació; i qualsevol organització o associació de productors reconeguda per l'autoritat competent els membres de la qual siguin titulars d'una explotació agropecuària.

Igualment, es preveu el suport a inversions realitzades per consorcis o una altra forma de col·laboració públic-privada, sempre que les actuacions es destinin a un ús en comú i redundin en benefici d'explotacions agrícoles i ramaderes concretes, els titulars de les quals hauran donat el seu consentiment perquè aquests ens sol·licitin l'ajuda.

Les bases reguladores permeten que siguin les comunitats autònomes els qui executin les actuacions objecto de les ajudes, a través de les inversions directes que poguessin efectuar amb càrrec als crèdits territorialitzats pel MAPA, i d'acord amb la prèvia reserva de pressupost que poguessin establir.

En la concessió de les ajudes es prioritzaran, amb caràcter transversal, els plans d'inversió conjunts que integraran un mínim de cinc sol·licituds de projectes d'inversió i les inversions col·lectives promogudes per part d'entitats associatives i empresarials de l'àmbit agrari reconegudes. A més d'aquells sol·licitants que tinguin la condició de jove agricultor o pertanyin a una entitat associativa prioritària, i les explotacions en titularitat compartida d'acord amb la Llei 35/2011, de 4 d'octubre.

A aquests criteris generals, se sumen altres específics en funció de cadascun dels quatre programes de suport que persegueixen prioritzar qüestions com la concessió d'ajudes a projectes d'inversió que propiciïn l'ús en comú redundant en un major impacte de les accions o que afavoreixin la sostenibilitat mediambiental i impulsin la competitivitat del sector agrari.