La Seguretat Social destina més de 59 milions d'euros per a reforçar l'anàlisi i el control de la Incapacitat Temporal a Catalunya

La Seguretat Social destina més de 59 milions d'euros per a reforçar l'anàlisi i el control de la Incapacitat Temporal a Catalunya

22/10/2021

La Seguretat Social destina més de 59 milions d'euros a reforçar l'anàlisi i el control de la Incapacitat Temporal a Catalunya

  • Aquests convenis suposen un marc estable per a la col·laboració i coordinació amb els serveis públics de salut, per afavorir l'optimització de la durada dels processos de *IT
  • Catalunya és la comunitat autònoma que més diners rep

Barcelona, 22 d'octubre de 2021. L'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), en el marc dels convenis de col·laboració per al control de la Incapacitat Temporal (*IT) subscrits amb les comunitats autònomes (excepte País Basc i Navarra) i l'Institut Nacional de Gestió Sanitària (*INGESA), ha posat a la seva disposició les quanties corresponents al crèdit fixat per a l'any 2021 (taula al final de la nota). Aquests nous convenis inclouen diverses millores per a la supervisió i control d'aquesta prestació i estan orientats a l'optimització de la durada dels processos de *IT.

Catalunya amb un total de 59.822.954,80 milions d'euros és la comuniqueu autònoma que més diners rep.

L'objectiu dels convenis formalitzats pel Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions amb les comunitats autònomes i el *INGESA és establir acords de col·laboració i coordinació entre l'Administració General de l'Estat i les Administracions Autonòmiques, a través de les respectives conselleries de Salut, per estudiar el comportament de la prestació de *IT en cada comunitat i per establir els controls oportuns sobre aquesta prestació de forma coordinada.

El crèdit destinat a aquests convenis, aprovat en la Llei de Pressupostos Generals d'Estat, ascendeix a 315 milions d'euros que es distribueixen entre les comunitats autònomes a dalt esmentades i el *INGESA, en proporció al nombre d'assegurats amb dret a la prestació d'Incapacitat Temporal en el Sistema de la Seguretat Social, corresponent a l'exercici anterior.

A més, com a reforç als objectius existents en convenis anteriors, s'ha inclòs la possibilitat que aquesta quantia sigui destinada a la millora dels processos de control i gestió de la Incapacitat Temporal, i a la creació d'unitats mèdiques especialitzades en les patologies més *prevalentes. Així mateix, com a novetat entre els objectius dels convenis, es planteja l'ocupació d'eines predictives en els reconeixements mèdics a realitzar pels serveis públics de salut, i el reforç de mitjans materials, informàtics i humans, inclosa l'incentivament d'aquests últims.

En definitiva, es tracta de propiciar un òptim funcionament de la dinàmica de la prestació i garantir la finalitat protectora de la mateixa, conjuntament amb el control necessari per evitar possibles fraus.

D'aquesta manera, les comunitats autònomes i el *INGESA es comprometen a destinar el crèdit rebut a les actuacions abans esmentades, les quals es recullen en el denominat Pla d'Actuacions que s'acompanya com a Annex al Conveni, així com a justificar totes elles mitjançant les oportunes Memòries Tècniques i Financeres que amb caràcter anual seran remeses per cada comunitat a l'INSS.

NOTA_DE_PREMSA_CONVENIS_INSS.pdf7