Tres autores catalanes participen al programa literari d'Espanya per a la Fira del Llibre de Frankfurt 2021

Tres autores catalanes participen al programa literari d'Espanya per a la Fira del Llibre de Frankfurt 2021

19/10/2021

Tres autores catalanes participen al programa literari d'Espanya per a la Fira del Llibre de Frankfurt 2021

  • Espanya presenta un potent i divers programa literari per als dies de la celebració, del 20 al 24 d'octubre, en els quals prendrà el testimoni de Canadà com a proper Convidat d'Honor en l'edició de 2022
  • Es llança la nova web spainfrankfurt2022.com, amb un disseny concorde al lema i la identitat visual “Espanya. Creativitat Desbordant”, des de la qual es retransmetran tots els encontres del programa literari i les cerimònies
  • La participación de España en la Feria del Libro de Fráncfort 2022 se asienta sobre cinco pilares: bibliodiversidad, innovación, pluralidad lingüística, igualdad de género y sostenibilidad

Barcelona,19 octubre 2021- Un total de quatre autores catalanes participen al programa literari d'Espanya per a la Fira de Frankfurt 2021, que se celebrarà del 20 al 24 d'octubre. María Sevilla, Pepa Fernández i *Najat El *Hachmi formaran part d'un nodrit grup de més de 70 escriptors, il·lustradors, traductors, editors, periodistes culturals i altres professionals del sector.

El programa d'aquest any és l'aperitiu a la gran cita del llibre i la literatura que Espanya té amb Frankfurt en 2022, quan serà país Convidat d'Honor. És una oportunitat única per impulsar internacionalment el sector editorial espanyol i donar a conèixer la ‘Creativitat Desbordant' que avui sustenta la indústria cultural del país.

Sota el lema ‘Creativitat Desbordant', la programació pretén donar a conèixer la puixança de la nostra literatura, pensant en el professional del llibre, però també en l'audiència espanyola i internacional que podrà gaudir de les xerrades.

Amb un disseny concorde al lema i identitat visual d'Espanya ‘Convidat d'Honor', la nova web Spainfrankfurt2022.com oferirà gairebé una trentena d'encontres amb més de 70 protagonistes del panorama editorial i literari espanyol en format híbrid. Alguns es duran a terme abans de la celebració de la Fira, mentre que uns altres se celebraran en directe via *streaming des de Madrid i Frankfurt. Els comptes del projecte en Twitter, Instagram i Facebook també oferiran informació actualitzada des de la Fira del Llibre de Frankfurt 2021.

A més de l'àmplia programació literària, l'agenda institucional tindrà dues dates clau. D'una banda, el dijous 21 se celebrarà la roda de premsa d'Espanya com Convidat d'Honor, en el *Festhalle, amb la presència del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta; la directora general del Llibre i Foment de la Lectura, María José Gálvez; la comissària del projecte Elvira Marco; el president de la Fira del Llibre de Frankfurt, *Jürgen *Boos, i els autors Rosa Montero, Elvira Lindo, Karmele *Jaio, *Najat El *Hachmi i Mario Obrer.

La segona gran cita serà el 24 d'octubre, quan Espanya prengui el testimoni de Canadà com Convidat d'Honor de la Fira de *Francfort 2022. *Jürgen *Boos, afavorirà la @entrega del “*Guest *scroll” (pergamí del Convidat d'Honor) per part de la representant del Comitè Organitzador canadenc, *Caroline *Fortin, a la directora general del Llibre i Foment de la Lectura, María José Gálvez. Després de l'acte, l'escriptor Manuel *Vilas protagonitzarà un encontre amb un autor canadenc. Per la seva banda, el quintet *Spanish *Brass, Premi Nacional de Música 2020, tancarà l'esdeveniment interpretant peces d'Isaac *Albéniz i Joan Manuel Serrat, entre uns altres.

El programa d'Espanya per a la Fira del Llibre de Frankfurt 2021 i com Convidat d'Honor 2022 es basarà en l'èxit internacional de la literatura espanyola, enfortint la seva expansió a Alemanya, a l'una/a l'una que descobrint noves veus al seu mercat editorial.

Des de 2019, Acció Cultural Espanyola i el Ministeri de Cultura i Esport han concedit més de 800 ajudes per a la traducció d'obres espanyoles en diversos idiomes. Durant el període de 2019 a 2021 s'estima hi hagi més de 300 títols traduïts solament a l'alemany.

Els eixos d'un projecte d'Estat

En els 31 anys que han transcorregut des que Espanya va ser Convidat d'Honor en la Fira del Llibre de Frankfurt, el sector del llibre ha experimentat una gran transformació fins a convertir-se en la principal activitat cultural al nostre país.

La participació d'Espanya com Convidat d'Honor en la Fira del Llibre de Frankfurt 2022 vol ser reflex d'aquesta ‘Creativitat Desbordant' tan característica del nostre sector editorial, però també s'assenta sobre cinc pilars que simbolitzen la fortalesa de la indústria.

En primer lloc, la importància de la pluralitat lingüística del nostre país, que es reflecteix en la riquesa literària de les diferents llengües oficials: més d'un 15% dels 74.000 llibres publicats a Espanya en 2020 ho van anar en català, gallec o basc. A més, l'espanyol actua com a pont entre Europa i Amèrica Llatina, unint a més de 500 milions de persones en tot el planeta i ocupant la segona posició en nombre de parlants.

El següent focus estaria en l'aposta per la innovació per aconseguir la sostenibilitat del llibre, un dels grans reptes als quals s'enfronta el sector editorial i que queda patent en diferents aspectes com a papers, negres, canals de distribució, així com nous formats i suports per fer més accessible la lectura. Tal com ha demostrat durant la pandèmia, el sector editorial espanyol ha sabut adaptar-se a la nova realitat de forma ràpida i ha servit i serveix com a model per a altres sectors. 

Un altre dels fonaments del projecte és la diversitat, fruit de la realitat d'Espanya com a terra d'acolliment d'autors procedents de diferents llocs del món. El seu mercat editorial també està obert a altres cultures doncs les traduccions de l'espanyol a altres llengües representen el 21 % de la producció nacional.

El següent eix sobre el qual assenta la proposta espanyola és la *bibliodiversidad que queda reflectida en una xarxa rica i diversa d'editors de diferents grandàries en la qual conviuen les grans editorials amb un nombre creixent de petits editors especialitzats.

I finalment la igualtat de gènere, ja que la dona encapçala els índexs de lectura i la seva presència és majoritària al món editorial i llibreter.

Consulta el Programa Professional i Literari d'Espanya en la Fira del Llibre de Frankfurt 2021

Més informació:

https://spainfrankfurt2022.com/es/